SELAMAT MEMBACA... RAJIN-RAJIN LA TINGGAL KOMEN...

kawan2 sporting..

Google+ Followers

Thursday, 30 May 2013

so sweettttttttttttttttttttttttt

       
                        ASSALAMUALAIKUMMMMM~!!!!

              Entri Asyu kali ni berkenaan dgn seorang adik ni... huhuhu (>_<) terharu sangat-II ni... adik Siti dah buatkan syu satu pic ni... hahahaha nak tau pic apa tgk kat atassss.. hahaha Nampk dak????


                Kiut mehhh ~~ Sweet lor.. sanggup dia edit mengedit gmbor kite.. hukhukhuk (^__^) I Loikeeeeee!!!


                Ni Asyu taruk gmbr yg dia dah buat tuh~~~


tomeikannnn 
(pelik sikit >>> kening jadi tebal hikhikhik... mulut jadi merahh hakhakhak)

                 tetiba je ada ASyu Ryotsu... tau x apa tu Ryotsu??? hahahaha Ryotsu tu watak dalam cerita kartun Kochikame..

                          

ni la Ryotsu... haha mesti korang gelakkannnnnn
hehehehe


             dia kata ada satu lagi... hurm... kita tunggu sekejap ek... huih lama betul dik siti niiii. >_< grrrr (geram)



#kosonggg maknanye asyu leh tulis apa-II yg asyu sukaaa >_<




Huhuhu so sweeettttttttt


hehehe nak kenal dengan adik Siti ni tak????


jom kita serbu blog diaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Sunday, 26 May 2013

Ash VerSUS Ash *PART 6 ^__^ LASTTTTT


Part 6*LAST PART*^__<

          Ash merasa tidak sedap hati. Sudah tiga hari dia tidak sedap hati. Walhal nak kata rindu kepada ahli keluarganya jauh sekali. Baru seminggu dia pulang ke universitinya. Biasanya kalau terasa rindu pun bila sudah hampir sebulan. Nampak sangat Ash ni lebih suka berjauhan dengan keluarga.

          ‘Kenapa tak sedap sangat hati aku ni? Ada apa-apa jadi dekat ayah ke? Along, angah, Alif?’ Hati Ash masih berteka teki. Dalam keadaan separa sedar itu dia terlanggar seseorang yang berada didepannya.

          “Woi, buta ke?!”tengking pelajar  itu. Ash terkedu. Tiba-tiba dia nekad mahu pulang ke kampung. Kaki pantas diatur mahu ke bilik dekan, hatinya bagai tahu ada sesuatu yang buruk terjadi. Selepas mendapatkan keizinan dekan Ash pantas mengemas barangan peribadinya serba sedikit.

          Suhaila kawan sebiliknya agak terkejut melihat Ash yang kelam kabut mengemas beg pakaian. Bertalu-talu pertanyaan diujarkan kepada Ash, namun gadis itu hanya membisu.

          Tatkala melihat ayahnya di foyer, hatinya jadi semakin tidak keruan. Pantas sahaja air mata mengalir lesu di pipinya. Pasti adik-beradiknya dalam kesusahan. Kalau tidak, tiada maknanya En. Sufian mahu menjemputnya pulang pada hari kuliahnya.

          “Assalamualaikum.. ayah ada apa-apa berlaku ke? Kenapa ayah datang ambik Ash?” tanya Ash panik. En. Sufian hanya tersenyum hambar. Kereta mula bergerak laju meluncur diatas lebuh raya. Perjalanan KL ke Ipoh itu terasa amat panjang.

          “Ash, Ash kita dah sampai..”kejut En Sufian perlahan. Ash membuka matanya perlahan, silau apabila cahaya lampu terang memasuki ruang penglihatannya. Asing sekali kawasan itu. Tapi seperti dia kenal kawasan itu... Ho.. Hospital?! Kenapa ayahnya bawa dia ke sini?

          “Ayah kenapa bawak achik ke sini?” tanya Ash yang mula risau. Panggilan dirinya turut berubah kepada ‘achik’ menandakan dia benar-benar tidak suka dengan apa yang berlaku.

          “Ayah nak bawak Ash jumpa seseorang. Jom, dia dah lama tunggu Ash...” En. Sufian menggamit tangan anaknya ke dalam hospital. Ash bagaikan kosong fikirannya hanya mengikuti segala suruhan ayahnya.

          Mereka terhenti disebuah bilik. Yang peliknya, wad itu wad kanak-kanak. Siapa yang sakit? Ash semakin risau. Nak kata adiknya si Alif tu dah dewasa tak ada maknanya nak masuk wad kanak-kanak.

          Terbeliak mata Ash saat pintu bilik itu terbuka. Sayu hatinya melihat anak kecil yang terbaring lesu. Aisy! Aisy terlantar sakit. Ash pantas ke sisi anak kecil itu. Dicium pipi anak kecil itu. Satu perkara yang tidak mungkin dia lakukan.
         
          “Kenapa boleh jadi macam ni ayah? Uncle Majid?” tanya Ash sedikit bengang. Mana taknya dia baru seminggu dekat universiti dah si kecik ni sakit. Memang kronik ni..

          “Erm... tak tahulah. Lepas Quratun pergi belajar balik terus dia jatuh sakit. Bila tanya dia nak apa.. dia asyik tulis nama Quratun je... Terus Uncle mintak tolong ayah kamu ambik. Risau Uncle dah dekat seminggu dia demam. Maafkan uncle kalau menganggu kuliah Quratun.”ujar Uncle Majid sedikit bersalah.

          “Eh, tak pe. Patutlah sejak dua tiga hari ni Quratun rasa tak sedap hati. Rupanya Aisy sakit. Hm... tak apa biar Quratun saja yang jaga..” ujar Ash sedikit sayu melihat anak kecil itu tersenyum hambar.

          “Owh.. patutlah Ash dah terpacul dekat foyer tu.. ayah baru nak pergi panggil. Tengok-tengok Ash dah terpacul dekat situ.”ujar En. Sufian.

          Ash mengangguk. Dia memandang sekeliling bilik itu. Rasa macam ada yang kurang... ya.. ada yang kurang.. ASHRIL! Mana pulak pergi bapak beruk ni? Anak tengah sakit dia boleh  hilang pulak.  Ni yang Ash hangat ni!!

          “ Uncle mana si Ashril? Anak sakit dia hilang pulak.. haih..” rungut Ash sedikit perlahan di ayat hujung.

          “ Oh.. Ashril pun sakit. Dia dekat wad lelaki. Itulah Uncle pelik macam mana dua beranak ni boleh sakit pulak..”cerita Uncle Majid.

          Ternganga Ash mendengarnya. Tiba-tiba rasa bersalah menyelinap masuk, dia rasa bersalah memarahi Ashril dalam hati.

          “Quratun pergi tengok Ashil sekejap dulu ya, Uncle, ayah..”Ujar Ash sedikit sopan(terlebih). En. Sufian mengangguk kecik. Etah, kenapa dia rasa anaknya sudah semakin berubah. Mungkin hikmah menjaga Aisy.

          Ash melangkah perlahan ke dalam bilik kelas pertama itu. Kalau dah kaya tu memang buat cara kaya la.. dua-dua masuk bilik kelas pertama.. Untungnya jadi anak orang kaya.

          Ash berdiri ditepi katil Ashril. Lena sungguh lelaki itu. Nak kacau pun tak sanggup. Nampak handsome pulak bapa beruk ni.. membuat hati Ash berdegup laju. Tiba-tiba dia mendengar suara Ashril. Mengingau agaknya.

          “Ash.. hurm.. Ash..” kedengaran nama Ash disebut Ashril. Kali ni Ash memang betul-betul terkejut beruk. Kalah beruk Ashril lagi ni..

          Ash pantas keluar dari bilik itu. Jantungnya berdebar semacam sahaja. ‘Ash jangan cari penyakit Ash..’ujar Ash kepada dirinya sendiri.



          Sejak dari hari itu, hampir setiap hari Ash ke hospital untuk menjaga mereka. Sampai nurse tu pun boleh kenal dia. Nasib baiklah universiti dia meluluskan cutinya. Kalau tak kenalah tangguh satu sem. Penat sahaja dia belajar di rumah.

          “Assalamualaikum Aisy.. dah sihat?”tanya Ash tersenyum senang melihat anak kecik itu semakin aktif. Aisy mengangguk. Pintu bilik terbuka memperlihat wajah Ashril. Lelaki itu sudah boleh keluar hari ini.

          “Hai..” ujar Ash sedikit perlahan. Segan dengan lelaki itu.

          “Hai... awak sihat ke?” tanya Ashril sedikit lembut. Makin laju rentak jantung Ash mendengar suara lelaki itu begitu romantik. Kalau hari-hari macam ni mau Ash meninggal sebelum waktunye..

          “Si.. sihat. Ai.. Asiy boleh keluar bile?” tanya Ash menutup gugupnya. Tergagap dia menjawab soalan Ashril. Ashril tersenyum melihat keayuan Ash yang semakin menyerlah.

          “Aisy dah boleh keluar hari ni...” ujar Ashril sedikit sedih. Bermakna Ash akan meninggalkan mereka juga.

          “Oh yeke? Maknanya saya pun dah boleh balik universiti.” Ujar Ash dengan nada suara yang sengaja diceriakan.

          “Perlu ke?” tanya Ashril perlahan.

          “Apa?” tanya Ash dia rasa Ashril ada menyebut sesuatu tadi.

          “Hurm... tak ada apa-apa..” Ashril pantas sahaja keluar. Ash yang tidak tahu menahu menarik nafas lega.. apabila lelaki yang membuatnya berdebar menjauh. Aisy memandang sayu wajah Ash. Ash mengusap kepala si kecil itu. Dia tahu Aisy sedih dengan kepergiannya.

          “Sorry sayang mama kena pergi... untuk masa hadapan mama..”ujar Ash sambil memeluk erat anak kecil itu. Kedengaran esakan si Aisy. Air mata Ash turut mengalir mendengar esakan si kecil itu. Tanpa mereka sedari Ashril asyik memerhati gelagat mereka. Nafas dihela berat. Tiba-tiba dia mendapat idea. Idea yang dapat membuat Ash sentiasa disisi mereka.



          “ Okey Uncle Quratun pergi dulu, ayah..” Ash menyalami kedua orang tua itu. Basnya sudah sampai. Aisy sedang menangis. Ashril sedaya upaya menahan gelodak hatinya. Lantas dia membisikkan sesuatu kepada Aisy. Terus anak kecil itu terdiam dan tersenyum.

          “Betul!!”ujar Ashril bersungguh-sungguh apabila anak kecil itu seperti tidak percaya.

          Aisy menarik seluar Ash. Meminta gadis itu merendahkan diri ke ketinggiannya. Ash hanya menurut permintaan si kecil.

          “M.. Ma.. Mama!” ujar Aisy bersusah payah. Mata Ash terbeliak. Tidak percaya keluar suara dari anak kecil itu.

          “Betul? Betul ke ni?”tanya Ash ragu-ragu takut apa yang didengari itu sekadar mimpi.

          “Betul!” ujar Aisy dan Ashril serentak. Uncle Majid tidka henti-henti mengucap kata syukur. Ash menangis gembira.

          “Alhamdulillah!”tubuh kecil Aisy dipeluk erat.

          “Awak saya dah menang!” ujar Ashril sambil mengangkat keningnya. Ash yang sedang seronok itu sedikit pelik.

          “Menang apa?”tanya Ash.

          “Saya dah buat Aisy bercakap. So.. awak kena tunaikan janji awak.. saya nak..” kata-kata Ashril membuat Ash terkedu.  Sungguh dia lupa dengan pertaruhan itu.

          “Awak kahwin dengan saya!” ujar Ashril senafas. Kali ni Ash terasa diawang-awangan. Biar betul?

          “Tapi... Awak.. Saya.. universiti...?!” semuanya tersangkut dia kerongkong Ash. Ashril ketawa senang. Dia yakin gadis itu akan bersetuju,

          “Lepas awak habis belajar.. kita langsung.” Ujar Ashril senang. Ash mengangguk malu. Aisy bertepuk riang. Uncle Majid dan En. Sufian berpeluk mesra.



          2 tahun setengah kemudian...

          “Sayang... selamat ulang tahun perkahwinan..” ujar Ashril sambil mengucup mesra si isteri.

          Aisy Quratun mengeliat kegelian. Perut yang memboyot menyukarkan dia melepaskan diri daripada sang suami.

          “Abang... janganlah.. karang Aisy nampak...”ujar Ash manja.

          “Ala... macamlah dia tak biasa tengok papa dengan mama dia manja macam ni..” ujar Ashril selamba. Ash pantas mencubit lengan suaminya. Geram..

          “This is a present for my beautifull wife..”ujar Ashril sambil memakaikan seutas rantai ke leher Ash. Ash tertawa bahagia.

          “Tapi..  tak ada benda nak kasi.. Cuma Quratun ada... ni..” ujar Ash sambil menghulurkan buku nota kecilnya.

Tertera ayat romantis yang boleh tahan kelakar.






C- Cuma Cinta
I-Ini yang mampu aku beri..
N- Namun,
T-Tak Mengapa sebab kau Ada..
A-Aku ^_^

Ashril tersenyum senang. Dipeluk Aisy Quratun dengan erat.

          “Mama... Papa.. Opss!” Aisy terus menutup matanya. Malu melihat papanya mengucup mamanya.

             “Abang tengok Aisy dah nampak..”marah Ash. Ashril ketawa senang.



#HABISSSS
#hehehe HarAP Korang Puas Hati ngan ENDING Ni..
#KOmeN!!!!
#Abdullah n Asyikin akan menjelma lepas ni..... dalam minggu ni...
#Kerana kau Anjelku pun akan menjelma dalam minggu ni...

Friday, 24 May 2013

Ash VS Ash*PART 5 *^__^


PART 5*^__^

          “ Assalamualaikum Aisy... Kalau tak jawab dosa!”Ash mula memancing perhatian Aisy yang sedang bermain seorang diri. Aisy memandang wajah Ash dengan penuh minat. Tangan si kecil pantas mencoret sesuatu dikertas lukisan. Terjuih-juih mulutnya tanda tekun menulis.
         
          ‘Kenapa berdosa?’ itu yang tertera dikertas lukisan itu. Ash tersenyum hambar. Takkan la si bapak beruk(Ashril) tu tak kasi tahu?

          “Hm.. mak cik tak tau sangat la Aisy.. Tapi yang mak cik tahu memberi salam itu sunat manakala menjawab salam itu wajib...”ujar Ash malu-malu kucing. Malu apabila kekhilafannya yang satu itu diketahui Aisy. Aisy terangguk-angguk faham. Sekali lagi tangannya pantas mencoret sesuatu.

          ‘Wa’alaikumusalam’ tersenyum Ash melihat tulisan tangan si kecil. Ash menggosok lembut kepala Aisy.

          “Aisy mak cik teringin nak dengar suara Aisy.. Aisy tak mahu bercakap ke? Tak nak panggil papa? Atuk? Mak cik?” tanya Ash sedikit perlahan. Takut juga hati Aisy terluka dengan pertanyaannya.


          Aisy tertunduk diam. Sesekali diangkat kepala melihat wajah Ash. Terlihat kegelisahan di wajah anak kecil itu. Ash mengeluh kecil.

          “Tak apa... Mak cik Quratun tak kisah Aisy tak mahu bercakap. Bila dah bersedia nak bercakap Aisy cakap saja. Kita orang rindu dengan suara Aisy..” Kata Ash meredakan raut gelisah di wajah Aisy. Aisy mengangguk perlahan. Aisy melangkah perlahan ke biliknya.

          Ash mengeluh melihat telatah si kecil. Budak kecik pun ada masalah apatah lagi orang dewasa macam Ash ni.. Ash melangkah keluar ke taman. Rasa nak meenangkan fikiran. Entah kenapa dia rasa turut berkait dengan masalah keluarga ini, masalah si kecil Aisy.

          Tiba-tiba ada suara yang sudah lama tidak didengari. Menjerit-jerit memanggilnya. Alamak, si mr. Crazy the second!!! ‘Macam mana pulak la lelaki separa normal ni ada dekat sini?’Ash sudah merungut-rungut kecil. Pantas sahaja dia mahu menyembunyikan diri. Namun lelaki itu lebih cekap. Fakrul sudah melangkah masuk ke dalam kawasan rumah Uncle Majid. Time-time ni jugak pagar tu tak nak buat hal. Selalunya sangkut.

          “Lama tak jumpa awak! Mana suami? Anak?” terlebih ramah pulak Fakrul kali ni. Terkulat-kulat Ash dibuatnya. Melihat wajah Ash ketika itu Fakrul tersenyum nakal. Sebenarnya dia sudah tahu yang si gadis ini bukan isteri kepada anak pemilik rumah indah ini. Ash Cuma gadis yang menolong menjaga cucu Uncle Majid. Perkara ni pun dia dapat tahu dari Uncle Majid yang peramah.

          “Erm.. erm.. awak buat apa kat sini? Macam mana boleh masuk ni?”tanya Ash sedikit panik.

          “Saya ikut pintu la... Awak kenapa tak sihat ke?”tanya Fakrul sahaja mahu mengusik Ash. Ash ikutkan hati nak lari sahaja dari situ mengenangkan si kecil Aisy seorang diri tak sanggup pula. Tapi dia kena lari jugak! IDEA!!

          “Aisy! Aisy sayang... Mari ikut mama pergi shopping mall. Mama nak cari present untuk uncle Yad dan uncle Din!” ujar Ash sedikit menjerit. Aisy yang baru sahaja selesai mandi pantas menayang muka gembira. Budak mana yang tak gembira dapat pergi jalan-jalan?

          “Cepat pakai baju mama tunggu dekat luar tau..”ujar Ash tersenyum. Senang pulak hati dia tengok senyum Aisy itu. Ala sekali sekala dia bawak Aisy berjalan pun okey...

          “Awak nak keluar ke? Boleh saya ikut?” tanya Fakrul teruja. Inilah peluang dia nak keluar bersama dengan gadis idaman hati.

          “ Tak.. Tak boleh! Eh.. maksud saya tak boleh la.. sebab nanti husband saya merajuk. Dia tu susah sikit nak pujuk tau..”ujar Ash pantas. Fakrul menayang puppy eyes, ni yang buat Ash lemah ni. Nasib baik Aisy dah siap, boleh la mereka lari daripada mamat psiko ni.

          “Erk.. Anak saya pun dah siap. Okeylah! Babai!” ujar Ash pantas mencapai kunci kereta Myvi milik Uncle Majid yang tergantung ditepi pintu. Nasib baik ada kunci kalau tak... melayanglah Aisy naik motor dengan dia.

          Ash pantas memasukan Aisy ke dalam kereta. Dia memandu laju meninggalkan kawasan perumahan Uncle Majid. Sesekali dikerling Aisy yang kelihatan amat riang. Seolah-olah telah melupakan apa yang dbualkan mereka sebentar tadi.

          ‘Mak cik. Boleh tak Aisy panggil mak cik, mama?’ note pad itu dihulurkan kepada Ash. Terkesima Ash dibuatnya.

          “Erm.. Bo.. Boleh saja. Mak cik suka Aisy panggil mama. Tapi... Mama nak dengar suara Aisy boleh tak?” ujar Ash masih cuba memancing suara Aisy.

          Aisy pantas mengeleng. Ash mengeluh melihat kedegilan anak kecil itu. Ini mesti menurun perangai si bapak beruk tu!

          “Tak apalah. Jom kita shopping!” ajak Ash sambil memimpin tangan Aisy. Aisy meloncat riang. Tiba-tiba anak kecik itu berhenti serta merta. Dikeluarkan note pad dan dicatit sesuatu.

          ‘Mama... call papa suruh datang sini!’ Berkerut dahi Ash membaca catitan itu. ‘Biar betik budak ni?! Suruh aku call mamat spesis beruk tu pulak.. ni yang lemah ni...’ Ash memandang wajah penuh berharap Aisy. Nak tak nak dia keluarkan jugak telefon androidnya. Menekan nama ‘Ashril beruk’. Tak sampai 10 saat panggilan diangkat.

          “Hello? Ada apa yang berlaku dekat Aisy ke? Dia okey?” belum sempat Ash bagi salam atau mukadimah dah bertalu-talu soalan dari si beruk.

          “Wa’alaikumsalam... Aisy? Aisy sihat wal’afiat je... ni anak encik Ashril ni dah merengek suruh encik datang shopping mall. Rindu katanya...” ujar Ash sedikit memerli. Tertawa kecil Ashiril mendengar perlian Ash.

          “Ops.. Sorry my bad! Okey.. another 10 minit saya tiba.”ujar Ashril riang.

          “Okey... kami tunggu dekat McD.”ujar Ash seraya mematikan panggilan telefon. Ashril dihujung talian tergamam. Macam tu je panggilan dia dimatikan.

          Ash menarik Aisy ke McD. Dibelinya set kanak-kanak lalu dibiarkan Aisy asyik dengan permainan percuma itu. Ash melayan perasaannya. Baru dia ingat nak ajak Yad dengan Din lepak mall dah Aisy mintak panggilkan mamat beruk tu.. haih... rosak mood den...

          “Hoi! Termenung apa tu?!” sergah Ashril. Ash yang asyik mengelamun terperanjat pantas mencapai air milo milik Aisy lalu dijirus ke arah si beruk jadian.

          “YOU ASHHH!!!” lantang Ashril memanggil Ash. Ash memandang terkebil-kebil. Aisy ketawa bagai nak rak.

          “So sorry... kau yang salah! Sapa suruh sergah aku... kan dah dapat hadiah free.. hehehe” Ash menyertai Aisy yang seronok mengetawakan Ashril.

          “Arghhh... tak kira. Belanja aku t-shirt satu!” ujar Ashril sambil memuncungkan mulutnya. Ingat comel la tu... comel apanya.. buruk ada la...


          “Ala.. dah-dah la muncung tu... aku belanja jom!” ujar Ash menahan gelak. Lantas mereka laju melangkah ke salah satu kedai menjual pakaian. Pada mulanya Ash menghulurkan sehelang t-shirt berbelang kepada Ashril. Tapi mamat tu banyak songeh pulak. Aisy ni pun satu.. bila si mamat tu tanya pendapat dia.. dia gelang kepala. Satu hal dah sekarang ni nak menunggu depe habis pilih. Ash hanya memerhati.

          Kadang-kadang pilihan si bapa tidak menepati citarasa si anak. Lalu berlakulah pergaduhan kecik. Si anak hentak-hentak kaki. Si bapa menggeleng-geleng kepala tanda tidak puas hati.

          Ash tertawa sendiri. Ketawanya menarik perhatian dua beranak itu. Kedua-duanya menjegilkan mata kepadanya. Dia menarik sengih. ‘Tak pelah.. ada jugak kenangan manis dengan dua beranak ni. Tak lama lagi aku dah nak balik uni... hurm.. alamatnya rindu la dekat bapak beruk dan budak kecik ni...’ Ash mula menarik muncung.

          “Hah, kenapa pulak ni? Orang dah siap shopping dia termenung pulak.”ujar Ashril seraya menarik tangan Ash dan memegang tangan Aisy. Sedikit tersentak Ash dengan pengangan tangan lelaki itu. Tetapi dibiarkan sahaja. Hatinya sedikit sayu mengenangkan mereka akan berpisah pada hujung minggu depan.

          “Awak ni kenapa?”tanya Ashril sedikit pelik melihat perlakuan Ash itu. Ash hanya memandang sayu.

          “Tak de apa.. Sayu pulak mengenang ni last kita meluang masa sama-sama..”ujar Ash perlahan.

          “Awak nak berhenti ke?”tanya Ashril sedikit kalut.

          “Tak la.. saya nak sambung belajarlah...” ujar Ash sayu.
 “Owh..”hanya itu sahaja yang terluah dari mulut Ashril. Aisy hanya memerhati. Matanya sedikit berkaca. Hilang terus keinginan mereka untuk bershopping apabila perkara itu berbangkit. Tapi kenapa Ashril perlu sedih?!

# bersambung part last dlm minggu ni jugak... sabarrr >__< komen tau!!!

HAPPY HOLIDAY SCHOOL KIDSS

                Assalamualaikummmmmmmmmmm.... (nmpk tak panjangnya salam tu... teruja niii >_< ).  Selamat bercuti, selamat bercuti, selamat bercuti kepada budak sekolahhh, selamat bercuti (ala-II nada lagu selamat hari jadi).  YEAYYYY!!! skola dah cutiiii!!!

                 Kepada yang baru habis exam cam Asyu ni Selamat bergembira mmengalahkan hari raya heheheh >_< Mesti korang dah rancang nak g jejalan la.. tgk movie la.. karok la... dan berbagai-II lag... Asyu lain sikit.. cuti ni nak menaip je kerjanye.. al-mklumlah dah gian ni..

                  Jari jemari dah gatal nak dancing atas keyboard...  tu yang buat entri ni... Kepada yang x de plan tu.. Jngan risau.. sbb Asyu ada.. hehehhe asyu akan masukkan entri  baru sebanyak yg mungkin(yg asyu mampu la)

                   Klu takut bosan asyu leh kasi link blog-II best kat korang... Nak????


                     Blog 1 >>>> http://farahusain.blogspot.com/2013/03/bab-1-diarandom-guy.html

                                       Serius blog ni sgt besssstttttttttttt!!!!!!!!!!!!  Dia... random guy akan membuat mata korang x mo berganjak dari lappy.... hehehehe.. Asyu suka kalau cerita-II cam gini... seronok weih... g la baca.. ^_^

                           
                    Blog 2 >>>> http://ashikakkoii.blogspot.com

                                        Ni satu lagi blog yang asyu suka jengah. terbaik la katakan... cerita yg sempoi tapi mencuit hati... jom baca reramaiiiii >_<


                    Blog 3 >>>> http://nailofarberbunga.blogspot.com

                                        Blog ni terBAIK punye... Akak Zura Zuyyin memang bestttt... hehehe suka dgn SAJC tu... agak-II bile buleh dapat buku free ya kak? hehehhe cerita bru tu pun bestttt.. pasal along ngan munge.. akak sambung la cepat-II syu x tahan ni hehehe

     
                    Blog 4 >>>> http://www.akudannovelku.blogspot.com

                                         Blog ni pun best.... banyak cerita kat dlm ni... korang plih la yang mana suke hehehehe

   
                    Blog 5 >>>> http://syimahkisahku.blogspot.com/

                                          Lagi satu blog yang best... korang baca jelah.. dah ngantuk ni malas nak terangka dah hehehhee


                   Okey sampai sini je dulu blog-II yg best tuk korang baca... sebb Asyu dah ngantuk kita sambung esok... btw hope all owner blog jgn maraah tauuuu Asyu share link blog korang... jgn memarah... nnt cepat tue... luv you alll... tata... assalamualaikum..

               

Thursday, 23 May 2013

kerana kau anjelku 12


Bab 12

Nada kini menjadi seorang penyendiri. Sejak kejadian itu, Nada mula menjauhi orang-orang yang menyayanginya. Huzairil yang duduk serumah dengannya juga tidak dapat melihat bayang Nada. Apatah lagi, Huzairil yang merupakan bapa kandung Nada. Demi merapatkan hubungan mereka anak beranak, Huzairil telah membeli rumah disebelah rumah mereka.

Nada rasakan semua yang diceritakan ayah dan daddy merupakan perkara yang tidak boleh diterima akal. Serius,tidak faham!! Nada merupakan anak Huzairil yang baru muncul, manakala ayahnya yang diketahui sejak dia kecil ialah Huzairil si bapa susuan sahaja. Boleh faham ke? Nada sudah runsing memikirkan perkara ini.

Kedua-dua bapanya menagih jawapan, oleh sebab itu Nada menyembunyikan dirinya di dalam bilik. Tidak sanggup pula Nada menghadapi bapa-bapanya.takut satu hal, marah satu hal, rasa nak gigit je! Huh, sebab tu Nada sembunyikan diri!

Sedang Nada memikirkan masalahnya yang lebih berat dari masalah negara itu, dia dikejutkan dengan bunyi ketukan dipintu. Terpacul muka mamanya. Alhamdullilah, Linda sudah pulih. Kesan daripada 'kejutan' mesra Huzairil si bapa kandung Nada, Linda diserang demam panas sehingga dua hari terlantar dihospital.

“Ya, mama?” tanya Nada sedikit mesra. Sejak kejadian itu, Linda sudah semakin rapat dengannya. Mungkin rasa bersalah mula menghurung diri Linda.

“Nada, jom turun bawah. Kita makan, hari ni mama masak lauk kegemaran Nada.” ujar Linda dengan senyuman manis.

“Hurm... sekejap lagi ya, mama.” ujar Nada. Senyuman manis Linda dibalas sedikit hambar. Selera makannya seakan hilang sejak dia mengetahui hal sebenar-benarnya.

“Nada, sejak kebelakangan ini... Mama tengok Nada murung saja. Nada kalau ada masalah kongsilah dengan mama. Mama risau tengok Nada macam ni..” ujar Linda penuh kasih. Rasanya sudah lama dia tidak membelai Nada sejak kejadian dia mengetahui Nada ini kononnya anak kandung Huzairil suaminya.

“Tak ada apalah mama...” ujar Nada sambil mencuba tersenyum seikhlas mungkin.

“Nada tak dapat tipu mama. Walaupun mama selalu layan Nada kasar dan bukanlah mama kandung Nada.. tapi mama tetap mama Nada. Mama tahu apa yang menganggu fikiran Nada... Maafkan mama..” Ujar Linda sedikit sebak. Nada mendongak memandang ibu susuannya. Sayu pula rasanya melihat air mata yang bergenang di mata Linda. Perlahan tangan Nada mengusp pipi si ibu menyatakan dia sayang akan si ibu.

“Mama... benda dah lepas janganlah sebut.. Nada tak pernah salahkan mama. Dah ditakdirkan macam ni jalan hidup Nada.. Nada tahu mama tak salah. Ni semua salah ayah dengan daddy!” ujar Nada sedikit marah.

“Hm... mama tahu ni semua pasal apa yang terjadikan? Maafkan jelah ayah dan daddy Nada tu.. Mereka tak bersalah, mereka terdesak dalam keadaan.” pujuk Linda.

“Nada tak tahulah mama... Nada pening dan keliru dengan benda-benda ni semua. Nada... Nada tak suka kebenaran ni!” ujar Nada sedikit emosional.

Linda mengusap lembut kepala Nada. Dipeluk erat tubuh anak gadis yang sedang meniti zaman remaja itu. Terasa bajunya basah dengan air mata Nada. Tiba-tiba pintu bilik Nada dikuak laju. Terpacul wajah Danial yang sedang tersengih.

“Lor.. ada drama air mata pulak. Patutlah lambat... ada drama swasta rupanya. Mama... Nada... jom la turun.. Danial dah lapar ni... boleh dengar tak lagu rock kapak ni.. Rancak habis ni..” Ujar Danial sedikit manja.

“Hisy... sibuk je Danial ni! Baru nak bermanja dengan mama...” ujar Nada sambil mengejar adik susuannya itu. Danial berlari sambil ketawa riang. Walaupun sudah berumur 13 tahun kedua-duanya masih keanak-anakan. Linda turut ketawa melihat keletah anak-anaknya.

“Hah, dah, dah jom kita pergi makan. Nada mari..” tangan Nada ditarik lembut. Danial menarik muka apabila mamanya tidak menarik tangannya seperti Nada.

Nada ketawa kecil. Dia memegang tangan Danial. Kesian pulak tengok budak cengeng ni. Sejak segalanya dah terbongkar, Danial kembali rapat dengannya. Nada suka dengan keadaan sekarang.

Wajah riang Nada berubah apabila melihat dua orang yang ketika ini membuat perasaannya dan fikirannya resah. Nasib baik ada seseorang yang dirindui dimeja makan. Muka tetap dimaniskan.

“Nada!! Lama tak jumpa kau..” ujar Aiman kawan baik Nada yang amat dirindui.

“Eh, ye ke? Bukan baru 5 minit tadi ke kita jumpa?” kata Nada sengaja mengusik Aiman si Angel aka Anjelnya. Wajah Aiman bertukar cemburut.

“Ko ni memang la memang.. Sakit kepala aku. Nak balik la!” ujar Aiman konon-kononnya merajuk. Nada ketawa senang. Dia dapat rasakan dua pasang mata itu asyik memerhatikan dirinya.

“Weih, jom lepak taman..”ujar Nada cuba menghindarkan diri daripada mata-mata yang ada. Aiman mengangguk. Mereka pantas beredar.

“Haih, salah ke kita bagitahu dia perkara sebenar?”tanya Huzairil kepada tetamunya, Huzairil.

“Entahlah, doakan sahaja hatinya lembut..”kata Linda yang dari tadi memerhati.


#sedikit pendek... harap maaf.. lama sangat tak update cerita ni... Asyu janji cuti ni Asyu sambung tau...
sila komen ^___^

Saturday, 18 May 2013

Tidakkan, terhenti kasihku ini!

             Alamak cerita baru lagi?!! So sorry otak asyu dah tak berapa nak center.. cerita lama dah bertapuk tiba-tiba dapat idea untuk cerpen IBU. Tapi Asyu tukar tajuk dan mungkin akan wujud beberapa watak lain selain yang ada dalam cerpen tu.. Oh ya, jalan cerita mungkin akan berubah sedikit.. So harap jangan keliru pulak.Cerita lain lepas exam tau.. JANJI!!!
Sedikit pengenalan dan prolog.. Hope you all enjoy cerita ni..


Tidakkan, terhenti kasihku ini!

“Walaupun nyawa terpisah dari tubuh, kasih sayangku tidak putus buatmu wahai lelaki-lelaki yang paling aku sayangi dalam hidup ini”- Ariana.

“Aku mencintaimu setulus hatiku, namun aku tidak mampu menerima kekhilafanku sendiri, maafkan aku!”-Suhaimi.

“Kasih itu juga milik aku! Akan aku rebut sehingga hujung nyawamu.”.-Ainur.

“Aku hanya mampu melindungimu dari jauh wahai kekasih dalam sepiku”-Luqman.

“Jangan pergi tinggalkan Yusuf! Tiada perempuan semulia ibu disisi Yusuf, maafkanlah anakmu ini...”-Yusuf.




PROLOG

Ariana menanti penuh debar lafaz keramat yang bakal diucapkan oleh sang jejaka yang telah berjaya mencuri hatinya. Ariana memandang kedua orang perempuan yang sedang mengapit kiri dan kanannya. Disebelah kanannya, terdapat seorang perempuan yang tersimpuh cantik iaitu teman baiknya sedari sekolah tadika, Ainur Qaseh. Manakala disebelah kirinya terlihat, seorang wanita yang bakal menjadi tempat dia menumpang kasih seorang ibu yang sudah lama dirinduinya iaitu Puan Alia.

            Lampu silau dari kamera mula memancar saat dia diletakkan di suatu sudut. Kedengaran usikan berlagu melihat dirinya yang sudah berpeluh sakan, gemuruh menanti lafaz yang satu. Tangan sejuknya digenggam erat oleh Puan Alia dan Ainur. Senyuman manis ditaburkan kepadanya. Rasa gugup mulai hilang diganti rasa hangat yang sudah lama tidak dikecapi. Tiba-tiba suasana menjadi sepi tanda bermulanya saat yang dinanti.

            “Aku terima nikahnya, Nur Ariana binti Kairul dengan mas kahwin sebanyak 1000 ringgit tunai!” ujar sang jejaka, Suhaimi bin Wadzir. Kata sambutan, ‘sah’ mula memenuhi tempat berlangsungnya pernikahan yang menyatukan hubungan dua hati. Manakala ucapan Alhamdulillah mula bergema dibahagian perempuan.

            Debar yang tadi sudah surut mula kembali, makin lama makin berdebar hati Ariana apabila melihat sang suami datang menghampirinya yang cantik berhias. Mata bertentang mata membawa satu perasaan tenang namun mengetarkan hati pasangan suami isteri itu.  Mereka tenggelam dalam keasyikan perasaan itu, sehinggalah dikejutkan dengan deheman jurugambar. Kedua-duanya tersipu malu.

            Tangan dihulur, Suhaimi menyarungkan rantai tangan. Sepatutnya dia menarungkan cincin tetapi diatas permintaan Ariana, tanda pernikahan mereka merupakan rantai tangan yang indah. Ariana menyalami tangan insang bergelar suami itu. Terasa bahagia memenuhi segenap hatinya saat dia mengucup lembut tangan suami tercinta.  Suhaimi mencium dahi Ariana, membawa mereka berdua dibuai perasaan yang tidak terungkap. Sungguh, indah ketentuan Allah ini..

            Detik ini Ariana merasakan bahawa bahagian akan kekal menjadi miliknya, selamanya. Suhaimi melihat wajah manis gadis yang mencuri hatinya sejak universiti itu, dalam hati, Suhaimi berikrar tidak akan mensia-siakan cinta hatinya itu, selamanya. Semoga jodoh ini berkekalan sehingga akhirnya. InsyaAllah.

#SILA KOMEN TAUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!
hehehehe >_<

Thursday, 16 May 2013

ASH VeRSUs ASH Part 4*^__^


PART 4*^__^

          Sudah sebulan peristiwa itu berlalu, Asy Quratun dan Ashril sudah mulai rapat. Namun ‘baik’ itu dari segi istilah mereka sahajalah. Bergaduh,bergurau sudah sebati dengan mereka. Sehari tidak bergaduh memang tak lengkap hidup mereka. Arul, Azwan dan Alif juga sudah berkawan rapat dengan Ashril, sampai kadang-kadang mereka bergabung idea untuk mengenakan Ash.

          “Yo, bro!”teguran dari manusia spesis beruk itu mengejutkan Ash yang sedang minum. Apalagi bersemburlah segala air di dalam mulutnya. Aisy yang seronok mengunyah kuih di depan Ash mula muncung. Mana taknya, habis basah muka dia dengan air teh suam. Nasib baik suam kalau tak mau dia meraung dekat situ jugak.

          “Alahai kesian anak papa.. Entah apa-apa mak cik Ash ni...”ujar Ashril sejak berkenalan dengan adik beradik Ash dia sudah mengetahui nama panggilan yang sering digunakan.

          “Apa pulak aku? Kaulah yang salah dah la tak bagi salam main yo, yo pulak.. memang tersembur la jawabnye..”ujar Ash yang sudah masam mukanya. Air ditolak ke tepi. Hilang sudah keinginannya untuk membasahkan tekak.

          “Alolololo.. Merajuk pulak mak cik ni.. Tak padan dengan brutal, hati tetap penuh dengan taman hahahaha!”kuat ketawa Ashril yang terluah.  Sampai berkerut-kerut Aisy dan Ash melihat Ashril ketawa tak ingat dunia. Aisy pantas menulis sesuatu diatas kertas.

          ‘PAPA JANGAN KETAWA KUAT-KUAT MAK CIK QURATUN KATA NANTI SETAN BERANAK DALAM TEKAK!’ terbeliak matanya membaca tulisan yang terdapat dikertas itu. Bukan main lagi anaknya selepas Ash datang ke rumah mereka. Makin pandai pula si Aisy ni menegurnya. Terus Ashril tersipu-sipu malu dengan anak sendiri.

          “Hehehe rasakan dengan anak sendiri kena sound.. Terbaikkan?!” Ash memerli Ashril. Seronok pula dia dapat kenakan Ashril. Selalunya dia yang asyik kena buli dengan Ashril dan adik beradiknya.

          “Haah, seronok sangat la Pengkid Pendek. Tak padan dengan chibi ada hati nak sakat aku. Haih, cerminlah diri kau sikit si chibi oit...” makin berasap Ash mendengar celoteh Ashril itu. Baru dia nak bukak mulut, Uncle Majid dah muncul.

          “Hah, dah, dah gaduh tu, meh Quratun Uncle dah masak nasi ayam special khas untuk Aisy dan Quratun.”ajak Uncle Majid tanpa menyebut nama Ashril, sahaja dia nak buli si Ashril asyik dia je yang membuli Quratun, sakit juga mata yang memandang pembulian yang berlaku.

          Ash memberi tanda ‘Good’ pada Ashril. Ashril menjelirkan lidah kepada Ash, memang kebudak-budakan Aisy hanya mampu mengeleng.


O______O

          Ashril mengeluh tubuh Aisy yang lena di atas sofa diangkat. Perlahan-lahan dia menapak ke bilik. Tadi Ash dan Aisy asyik menonton kartun sehingga tertidur. Dibiarkan Ash tidur disofa itu.

          Ashril meletakkan tubuh Aisy dengan berhati-hati. Takut benar dia jika anaknya terjaga. Lama dia merenung satu-satunya tinggal arwah isteri tercintanya Qaisara. Jika dia tidak buat salah dahulu pasti anaknya sekarang sibuk berceloteh, dan dia akan menyuruh anaknya diam kerana terlalu bingit.

          “Aisy sayang, sudah-sudahlah marahkan papa, papa dah lama tinggalkan untie jahat tu.. Cakaplah Aisy papa janji takkan suruh Aisy diam. Cakaplah Aisy..”kata Ashril sedikit sayu.

          Ash yang sedari tadi berdiri dibalik pintu hampir menitis air matanya mendengar luahan hati seorang bapa. Perlahan Ash meninggalkan Ashril yang masih merayu pada Aisy yang sedang tidur lena. Tanpa disedarinya, dia terlanggar kotak kecil yang berapa di balik pintu itu ketika mahu beredar.

          Ashril tersentak pantas sahaja dia menolah. Tergaman dia melihat gelagat Ash yang serba tidak kena. Memang kelibut Ash dibuatnya, jika tidak ditahan pasti sudah terhambur ketawa Ashril. Ashril bangun meninggalkan bilik anaknya, tidak mahu Aisy terganggu.

          “Kau dengar ke?” tanya Ashril memecah kesunyian.

          “Dengar apa pulak?”tanya Ash blur, biasa dah nak dekat Maghrib memang dia jadi blur memanjang.

          “Er... tak ada apa-apa la..” Ashril pantas bangun mahu meninggalkan ruang tamu yang membuat dia rasa tidak selesa tika itu.

          “Aku doakan kau berjaya buat dia bercakap, aku akan tolong kau. Aku pun teringin nak dengar suara Aisy yang Uncle Majid kata merdu tu..” kata Ash perlahan tetapi masih mampu didengari Ashril. Ash pantas melangkah ke motorsikalnya memandang jam sudah menunjukkan pukul 7. Ashril yang masih di anak tangga tersenyum. Tidak sangka Ash ingin menolongnya membuat Aisy bercakap.

          “Tak payah nak senyum lebih. Aku nak beting dengan kau, kalau aku berjaya buat Aisy bercakap kau kena tunaikan semua permintaan aku, kalau kau menang pun sama.” Ujar Ash sebelum memecut.

          “Hish, ingat ikhlas bebenor, rupanya ada udang disebalik timbunan mee. Tak apa- tak apa. Aku mesti menang, kau tunggu je Ash!”ujar Ashril seorang diri. Tidak semena-mena senduk hinggap dikepala Ashril.

          “Ouch! Apa ni, ayah?” Tanya Ashril sambil menggosok-gosok kepalanya yang sedang sakit.

          “Kenapa kamu kasi Ash balik? Ayah dah masak banyak ni.. Mesti kes gaduh lagi. Haih, budak-budak sekarang ni, saja je!” rungut Uncle Majid sambil berlalu ke dapur. Ashril mencebik-cebik, meniru aksi ayahnya membebel. Setelah puas, dia segera memenjat anak tangga ke bilik anak kesayangannya, Aisy.



>_______<


          “Assalamualaikum!!!”ujar Ash yang sudah terpacul didepan pintu rumahnya.

          “Waalaikumsalam, lambat pulak kamu balik hari ni Ash..” mulut Encik Sufian mula menyiarkan siaran tanpa hentinya.

          “Ala relaks la ayah, tadi orang main dengan Aisy sampai tertidur, tapi orang sampai jugak rumahkan, lewat sikit je..”ujar Ash sambil melirik jam didinding rumahnya, sudah pukul 8.40 malam, patutlah ayahnya mula membingit.

          “Oh.. ingatkan dah tersangkut dengan orang sana.. Apa cerita dengan Aisy? Dah mula bercakap?” tanya En. Sufian. Mulutnya tersenyum-senyum sukalah tu daat buat muka Ash berubah merah.

          “Hish, mana ada! Aisy tu sama je Ayah, Ash tak tau la.. Tapi Ash nak jugak cuba pujuk dia cakap. Kesian Uncle Majid.” Ujar Ash sedikit sedih.

          “Um.. Kesian tu kesian la.. Tapi kamu kesiankan si Atuk ke si Ayahnya?”usikan Encik Sufian mula kedengaran.

          “Hurm, malas nak cakap dengan ayah dah. Baik orang cari idea nak pujuk si kecik tu. Okeylah papai!!” Ash sudah berlari masuk ke bilik. Encik Sufian ketawa terbongkok-bongkok.

Siap!! Next n last entri mungkin sebelum exam or lepas exam tau..
Doakan Asyu Selasa dah start exam STPM penggal 2!! TOLOG DOAKAN ASYU, I'M SCARED!!!