SELAMAT MEMBACA... RAJIN-RAJIN LA TINGGAL KOMEN...

kawan2 sporting..

Google+ Followers

Tuesday, 16 December 2014

Pemenang GA Cuti Sekolah by Asyu

Assalamualaikum.

Bismillahirahmanirahim.


Akhirnya baru sekarang baru Asyu berkesempatan nak menaip senarai pemenang GA kedua anjuran Asyu ni. Ramai jugak yang join. Trimas kepada yang sudi join. InsyaAllah GA ketiga lag gempak hadiah yang Asyu tawarkan... 

He he he mak Asyu pun baru je buat cabutan.

Okay ini yang dinanti2kan...

jeng! Jeng! jeng!!


1
V
V
V
v
v
v
v
v


Blog : The ID
Owner : Miss Sengal
Fb name : .... (nnt akak pm)

2
V
V
V
v
v
v
v


Blog : hzinnirah
owner : h-Zinnirah (tak tau nak panggil apa)
Fb name : ... (nnt pm)

3
V
V
V
v
v
v
v
v

Blog : Greennnpanda & Contest
owner :Nisa Greennnpanda
Fb : Karen Nisa

4
V
V
V
v
v
v
v

Blog : Xennov
owner : Tee Xennov
Fb : .... (nnt Pm)

Friday, 12 December 2014

CINTA by Asyu, cerpen le....


Assalamualaikum...

Bismillahirahmanirahim


C. I. N. T. A
Ada apa dengan cinta? – Shiro

Cinta aku semanis gula kapas, manis sangat dan enjoy...
kiranya aku ni penyeri hidup kau. Kau tak nak ke cinta aku ni? – Ayie

ceritera ala2 fixi kata writer ah... tapi hehehe ini ceritera dari otak biasa je... tak ada kaitan dengan yang hidup atau yang mati. Jadi kalau ada nama tersama ke, kisah tersama ke... jangan nak tuntut fasakh ehhh... tersalah pulak. Jangan nak mintak aku bayar... *terlupe nama benda tu... royalti ke? Huhuhu hentam sajalah labuuuu* jadi jom layan ceritera yang konon2nya ala fixi tak berapa nak jadi ni.

P/s : writer guna ‘aku’ untuk Shiro, itu termasuk time slot Shiro dan sebagainya. Tapi untuk Ayie, writer macam guna narator ar, dari sudut witer, jadi Ayie is Ayie. Pening ek? Jangan pening. Baca je.. nanti korang paham.


            Cinta? Huh, benda tu bukan boleh buat makan pun... buat manusia sengsara adalah. Kenapa aku cakap macam tu? Sebab aku ni tak percaya dengan cinta. Ada apa dengan  cinta? Pada akulah, kalau tak ada makanan itu ye, tak boleh nak hidup. Kalau tak ada cinta... aku hidup je, sihat walafiat lagi tu...

            Lupa pulak nama aku Shiro, itu nama tipu, nama sebenar-benarnya Shakirah. Bukan Shakirah yang penyanyi tuuuu, tapi Nur Shakirah bt Ahkeem. Hah, gila moden nama bapak akukan? Aku pun terkejut tiap kali isi borang apa-apa jelah. Shiro tu tang mana wujudnya pun aku tak tahu... tapi rasanya sejak aku umur 7 tahun Shiro tu wujud, agaknya aku ni dulu suka tiiru watak anjing dalam kartun Shin Chan tu kut, yelah nama dia pun Shiro jugak. Choiiii... tersamakan diri dengan anjing pulak... kurang hasam punya mulut, kianat tuan sendiri.

            Kejap... bukan aku cakap dalam hati ke? Huh? *Blur* hm... hentam jelah Labu...

            “Wow! Handsomenya mamat tu!!!” jerit kawan-kawan aku macam monyet teruja nampak pisang emas. Aku yang sedang syok melayan monolog diri sendiri ni tersentap. Bukan sebab mamat yang dikatakan tu kacak tapi sebab monolog aku tergendala la.

            “Korang boleh diam tak? Aku nak layan feeling sendiri pun tak boleh. Kacau betullah.” Aku dah bengang. Gila tak bengang, dah dekat 15 minit kawan-kawan aku ni, a.k.a. Cik Katty, dan Cik Mille ni duk menjerit. Huh, bajet omputih tapi kulit gelap jugak...

            “Kau ni asyik duk layan peling je... lama-lama orang ingat kau gila. Cuba sekali sekala melayan keindahan Tuhan yang tertayang depan mata kau tu.” Marah pulak Cik Katty kita ni. Huh... meowww! Macam kucing, kalau marah sentap owner kucing tu.

            “Relaks ar... aku pe kisah. Ni Shirokan. Manusia nak kata apa pun... ada aku kesah? Keindahan mana? Mana? Meh aku tengok indah sangat ke sampai Cik Katty dan Cik Melli ni terjerit macam orang yang terlebih bahagia ni?” Hah, kan dah dapat! Sedap ke kena Cik Shiro punya bahasa? Ofkos la sedap... aku baru tambah kicap tadi.

            “Tu hah! Yang pakai t-shirt putih, matching dengan jaket jeans tu! Haih, handsome betul, pakai pulak spek, dengan rambut ponytail dia tu... haih,  gaya badboy sangat!!!” tu dia! Cik Melli dah kasi penerangan fesyen dia. Aku pun nak tak nak pandang mamat yang dikatakan gaya badboy. Hm... boleh tahan. Muka manusia jugak, bukan binatang. Gila kejam statement dalam otak/hati aku ni/

            “Pff... Handsome bebenor le tu. Tak lalu awak nak pandang.” Yes! Keluar dah loghat negeri mana entah, yang pastinya dalam Malaysia. 1 Malaysia! Ops... over sudah.

            “Kau ni nak kata songsang tak pun. Tapi kenapa kau tak pernah nak berkasih dengan jantina lain ye, Shiro?” tanya Cik Katty sambil menghirup kuah laksanya. Haih, mengancam  pulak aku tengok! Oit, aku bukan songsang, yang mengancam tu Laksa le!

            “Berkasih tu boleh je. Tapi kalau nak ber... C. I. N. T. A. Maaf ye. Aku ni tak ada minat lagi. Bukan sebab aku tak suka lelaki tapi. Aku tak suka perasaan tu. So sorry.” Berapa banyak kali dah aku cakap, tapi manusia dua orang ni tak reti-reti la nak paham.

            “Ish... aku pelik dengan kau, Shiro. Anti-cinta. Tak dapat aku bayangkan macam mana kau nak kahwin nanti.” Eh, Cik Melli ni sibuk je pasal aku nak kahwin. Nanti dah sampai seru nanti aku kahwin ar.

            “Relaks ar... mak bapak aku ada, depe carikanlah aku jodoh. Habis cerita. Tutup buku. Dah jom blah, kelas Prof. Ishak a.k.a. tak berapa nak Remy (Remy Ishak) tu nak start. Kalau ada rasa nak kena sembur dengan air semulajadi (air liur) silalah lambat-lambatkan diri anda.” Aku dah bangun. Kaki dah sedia nak berlari anak. Kelas Prof. Ishak lagi 5 minit nak mula. Macam manalah aku boleh hanyut layan sembang kosong Cik-Cik ni. Hadoi.

            Okay, 1, 2, 3, lari!!!!

            “Adoi! Kalau dah tau diri tu tinggi macam galah, kurus macam galah janganlah berdiri tengah-tengah jalan. Kan aku dah eksiden. Makin pendeklah aku yang pendek chubby ni!” disebabkan aku berlari anak tak tengok traffic light manusia, aku terlibat dalam kemalangan diantara aku dan galah manusia ni.

            “Sedap betul mulut kau ni ye... aku yang kena langgar dengan kau, aku yang kena sembur. Banyak cantik muka kau!” marah pulak si galah ni. Arh... ada aku kesah?

            “Memang aku cantik. Cuma pendek ngan chubby sikit je. Terima kasih bagi tahu. Okay buh-bye. Jumpa lagi tahun depan. Nanti aku minta maaf masa jamuan hari raya ye.” Aku pakai taram je bercakap. Yang aku ingat, lagi 3 minit kelas Prof. Ishak nak mula. Manusia galah ni lain kali aku mintak ampun.

            “Ewah-ewah...” tak sempat dia nak balas aku dah berlari anak, walaupun aku tak ada anak nak dilarikan.

-

            “Weih, sapa awek tadi tu?” tanya Ayie. Sakit jugak kena rempuh minah pendek chubby tu.

            “Tadi? Oh, tu Shiro.” Balas Lem a.k.a. Leman. Muka Lem dah macam tertelan mentol berapa megawatt dah bila cakap pasal Shiro.

            “Shiro? Hm... intersting.” Ayie mula menyimpul senyuman nakal. Lem dah menggeleng paham. Kau tempah balalah kacau Shiro tu, Ayie... kata Lem dalam hati.

            “Jangan main dengan lektrik kalau tak nak kena short! Shiro tu macam wayar lektrik terkena air tau!” Lem dah kasi peringatan, kalau Ayie tak dengar itu dia punya hal.

            “Aku memang suka kena short-short ni...” kata Ayie kepada diri sendiri. Ohoi... bahaya tu... cakap dengan diri sendiri.

-

            Kan aku dah cakap, mesti Prof. Ishak buat semburan  air semulajadi. Haih, bahaya betul!

            “Erk... Prof. Masa dah setengah jam berlalu.” Kata Cik Katty tiba-tiba. Aku dan Cik Melli dah menggangguk setuju. Gila membazir waktu kuliah. Tapi apa kesah, kredit kira jugak.

            “Awak bertiga boleh duduk. Tapi jangan  lupa ya... jangan buat lagi.” Aku tarik nafas lega. Taubat weih, tak nak aku kena macam ni lagi.

            “Pssttt... psstt... weih Shiro tadikan kau eksidenkan?”tanya CIK Melli sambil berpura-pura salin nota. Aku dah ready dengan recorder.

            “Haah, kenapa?” aku pelik pulak dengan minah sorang ni. Macam radio bergerak. Dalam kelas pun nak sembang bagai. Agaknya tak cukup dengan semburan semula jadi tu, dia nak lebih lagi kut.

            “Aku dengar mamat yang kau eksiden tu handsome gila!” kata dia teruja. Aku buat muka nak termuntah. Memang nak termuntah dengar pujian dia untuk mamat galah tu.

            “Memang ar, handsome sampai dia gila. Huh, ada apa dengan muka dia tu? Dah ar tinggi macam galah.” Aku mulalah nak start enjin M-16. Nak tembak Cik Melli ni.

            “Weih, diam ar! Tu Klon Remy Ishak tak jadi dah jeling-jeling kita.”bisik Cik Katty. Aku terus statik. Kira berlakon jadi pelajar contoh la, padahal record je dulu, nanti dah balik aku salin je.

            -

            “Korang aku lapar gila ni!!!” aku menjert kuat. Yelah dua orang gadis berlagak diva ni seronok sangat mengusyar manusia yang digelar lelaki.

            “Kau ni boleh tak ayu sikit? Malu aku kena tenung macam orang gila dengan mamat-mamat handsome tu. Jom, jom, suka jerit-jerit bila lapar, kalah bayi lapar susu.” CIK Katty naik angin sudah. Terus aku senyap.

            “Ala... kau ni marah pulak. Dah memang aku lapar... dah ar aku tak makan sarapan pagi ni.” Aku dah buat tangkap leleh. Sentap la jugak. Cik Katty nampak macam serba-salah. Buat aku sentap lagi.

            “Yelah, yelah, jum intan  payung, berlian, emas, jum. Hari ni Cik Katty belanja. Free.... bawak diri je. Jum. Korang nak makan dekat mana?” tanya Cik Katty beria-ria. Macam poket dia tu tebal gila.

            “Aku nak makan Ayamas, boleh?”tanya Cik Melli sambil tayang mata pussy-in-the-boots, Aku angguk setuju. Lama gila tak makan Ayamas.

            “Boleh je. Jom, jom.” Cik Katty dah tarik tangan aku dan Cik Melli

            “Yeay!!! Cik Katty belanja!” kata aku terjerit-jerit macam kanak-kanak riang.

            Aik... kenapa aku rasa macam ada yang duk perati aku ni ye? Dah dekat seminggu dah aku rasa macam ni. Haih, bajet macam aku ni anak raja pulak nak kena usyar-usyar.

-


            “Weih tu bukan Shiro ke?”tanya Ayie teruja.

            “Haah betullah tu. Rezeki terpijak la kau nak usyar dia hari ni. Sambil makan sambil layan muka tangkap hati kau tu.” Ujar Lem sambil memesan makanan. Perut dah keriuk-keriuk wajib order apa-apa hal pun.

            “Eh, kau jangan nak buat gila, Ayie!” jerit Lem bila Ayie dah bangun menuju ke arah meja Shiro.

            -

            “Hai!” tegur mamat galah hari tu. Aku pelik, dia ni nak tuntut kata maaf aku ke?

            “Hai...!” alahai gediknya kawan-kawan aku ni.

            “Hm... Shiro kan?” tanya mamat galah ni lagi. Aku mengangguk.

            “Yup. Mana tau?” kata aku. Pelik lagi,  apasal dia tahu nama aku?

            “Boleh kenal?” tanya mamat galah lagi. Haih, nak masuk jarum rupanya. Ni yang aku malas ni.

            “Tak boleh.”hah, pendek gila statement aku ni.

            “Apasal pulak?” tanya dia lagi.

            “Sebab aku tak nak la.” Kata aku ganas sikit. Sikit je.

            “Sombong!” kata dia.

            “So...?” tanya aku. Apa kes aku sombong? Dah memang aku tak mesra alam.

            “Sombong tapi aku suka. Couple jom?” ajak aku bercintan macam ajak aku main pondok-pondok je mamat galah ni.

            “Gila! Aku tak kenal kau pun. Couple is haram key!” kena ceramah sikit dengan aku.

            “Okay nama aku, Muhamad Nazmi tapi orang panggil Ayie.” Kata Ayie ni bersungguh-sungguh.

            “So...?”aku buat-buat blur.

            “So... aku nak bercinta dengan kau. Kan kau dah kenal aku sekarang ni...” walawei... sedap betul ayat dia ni. Sampai kawan aku dua orang ni dah ternganga. Kalau lalat masuk boleh ngap terus.

            “Apa kes aku nak bercinta dengan kau?! Tak hingin aku bercinta dengan mamat galah ni!” memang mintak aku marahlah ni.

            “Cinta aku semanis gula kapas, manis sangat dan enjoy... kiranya aku ni penyeri hidup kau. Kau tak nak ke cinta aku ni? Cinta aku ni edisi terhad tau. Ada satu je. Tak ada lainnya.” Wah... manisnya ayat macam madu. Buat aku nak kena kencing manis je.

            “Maaf la. Aku ni anti-manis. Takut kena kencing manis. Okaylah mamat galah, aku nak chow dulu, girls jom. Korang ni tak reti nak tutup mulut ke?” Aku dah rasa nak buat marathon je. Lari dari mamat mental ni.

            Cik Kitty dan  Cik Melli dah tersipu-sipu malu. Hei, geram je aku tengok minah dua orang ni rasa nak buat lempeng je!

-

            “Gilalah Shiro. Bukan sebarang orang yang mengorat kau... Ayie tu... fuh... dah la kaya, handsome, pandai pulak tu!” panjang pula pujian Cik Kitty ni. Buat aku gerun je. Yelah ada apa dengan aku sampai mamat terlebih bagus tu nak ngorat aku?

            “Betul tu. Haih, jeles aku! Terimalah Shiro!” kata Cik Melli pulak. Haih... ni yang aku beron ni!

            “Oit! Aku yang kena ngorat kau orang yang lebih-lebih. Kan aku dah kata, rasanya dah lebih seratus kali aku kata, aku tak akan, tak mungkin, tak sudi nak bercinta! Kau orang nak sangat kau orang ambik jelah mamat galah tu. Aku tak hingin dengan dia.”hah, ambik kau! Aku dah naik angin betul ni!

            “Alahai, yelah-yelah. Sorry. Kalau boleh memang kita orang nak dia tapi, dia nak kau je.” Ujar Cik Melli membalas kata aku.

            “Kau jangan nak riak sangat. Kata tak nak bercinta bagai. Karang Allah kasi kau bercinta baru kau tahu.” Kata Cik Katty sambil menolak bahu aku. Sakit kot! Minah seorang ni memang jenis tulang je.

            “Argh! Apa-apa jelah! Aku nak balik dulu. Bye! Assalamualaikum!” aku dah blah dulu. Padahal kita orang bertiga duduk serumah. Padan muka, memang aku tengah bengang tahap melampau sekarang ni.

            -

            Aku pelik betullah. Kenapalah mamat tu tak putus asa pikat aku. Padahal aku ni kasar, tak cantik, Cuma sempoi sikit ar, he he he aku yang paling sporting.

            Dah dekat sebulan mamat tu kejar aku. Aku pun dah naik tension. Tapi rasa macam aku terbiasa pulak.

            Aku rasa... pelik... dekat sini. Dekat hati aku ni. Rasa yang tak pernah aku rasa sebelum ni. Kenapa ya? Aku ni dah... ter... ja... tuh... ci... Ya Allah mintak simpanglah. Aku tak nak terlibat dengan perasaan ini. Terlibat dalam dunia yang penuh dusta.

            “Oi!” panggil Cik Katty sambil menolak bahu aku. Fuh... sedap tahap rasa nak tendang je meja depan aku ni!

            “Pehal? Sakit la...” rungut aku. Dah memang sakit.

            “Tu... Ayie.” Ujar Cik Katty. Aku buat-buat sibuk. Malas nak layan.

            “Shiro... aku... aku... Hm... betul ke kau tak sudi nak jadi kekasih aku?”tanya Ayie dengan nada sedih. Hadui, rasa sayu pulak aku dengar suara Ayie ni.

            “Yup.” Sepatah je aku mampu keluarkan. Yelah, mata dah panas ni.

            “Okay. Aku faham. Kalau betul kau tak sudi. Aku tak akan kacau kau lagi. Maaf sebab buat kau derita.” Kata Ayie macam orang putus harapan. Ya Allah, terus sangat ke aku buat dia? Berdosa ke aku? Tapi... aku takut aku hanyut dalam mainan perasaan ini, yang sentiasa didampingi makhluk yang dilaknat Allah itu.

            “Okay...” aku sebenarnya suka dekat kau Ayie. Kalaulah kau ambik aku jadi isteri kau aku sudi je. Tapi... tapi... Itu semua hanya dalam hati dan otak aku. Kalaulah aku boleh luahkan. Pasti Ayie tak akan pergi dengan wajah itu. Wajah kecewa.

            “Shiro... aku rasa kau kejamlah. Kesian mamat tu... dah sebulan dia pikat kau. Pikat dia cara beradap, sopan, tak ada gatal-gatal macam mamat-mamat lain.” Ujar Cik Melli. Aku hanya mampu mendengar. Sememangnya aku jugak rasa yang diri aku ni kejam. Tapi... aku pun sedang derita. Kenapalah harus begini?

-

            Lagi seminggu aku akan  tamat belajar. Berjaya jugak aku nak genggam segulung ijazah. Lepas tu lagi 3 bulan aku akan terima skroll. Haih... banyak peristiwa suka duka aku dengan budak-budak universiti ni. Lagi-lagi kawan aku dua orang tu, Cik Melli dan Cik Katty.

            Mampu ke aku lupakan mereka? Tak mungkin aku lupakan mereka. Dalam hati aku ni dah terpahat nama mereka, nama dia... Dia? Hm... apa khabar dia sekarang? Dah 4 bulan aku tak dengar cerita dia. Aku rindu tapi... aku tahankan jugak. Mungkin jodoh kami tak ada.

            “Weih... kau nak terus balik rumah ke?”tanya Cik Katty. Aku mengangguk. Yelah dah lama tak balik. Kiranya sem ni aku tak balik langsung.

            “Oh... kiranya ni last kita jumpa ke?”sampuk cik Melli. Aku menggeleng.

            “Kita dah dewasa la beb, kalau nak jumpa boleh je jumpa dekat mana-mana. Telefon je. Sms ke, whatssap ke... apa ke... kita turun je ke tempat appointment kita tu.”kata aku menyedapkan hati dua orang sahabat aku ni. Dah nampak sangat air mata dia orang nak mengalir. Sama macam aku. Brutal-brutal aku pun time nak berpisah macam ni aku memang ratu air mata.

            “Yelah, kalau kau tak turun aku suruh abang selekeh aku tu pinang kau. Biar duduk dengan aku terus.”kata Cik Katty. Ha ha ha sesedap rasa je dia nak aku jadi kakak ipar dia.

            “Amboi, kau! Habis akak Lissa tu kau nak campak mana? Kau nak aku jadi isteri ke-dua ke?” tanya aku yang buat-buat marah.

            “He he he, aku gurau-gurau je. Sorry la beb. Nanti kita jumpa.” Balas Cik Katty. Risau la dia aku marah. Yelah kalau dia marah, macam kucing nak bergusti, kalau aku marah, macam rimau nak cari makan.

            “Okay. Aku akan ingat korang sampai bila-bila. Kita kena keep in touch tau! Kalau tukar nombor bagai, jangan lupa bagi tahu. Kalau kahwin ke, nikah ke, aku ni jangan lupe. Kalau lupe and aku dapat tau, aku kejar korang berdua sampai lubang cacing.” He he he aku dah terbayang minah dua orang ni kahwin.

            “Cis.. kata orang entah-entah orang tak percaya cinta ni nikah dulu.” Usik Cik Melli.

            “Ha ha ha aku redha je dengan pilihan mak bapak aku.” Betul, aku memang redha.

            “Yelah. Dah lah sembang. Jom tidur. Esok kita nak berhai-hai, bye-bye dengan budak kuliah kita pulak.” Kata Cik Melli

-

            Aku seronok je bermalas-malas dekat bangku malas bapak ni. He he he nama pun satu-satunya anak perempuan, so walaupun dah 2 minggu balik rumah aku still bermalas-malasan.

            “Shakirah esok pakai baju kurung, sopan sikit ye. Ada orang nak datang rumah.” Kata mak tiba-tiba. Aku pun anggukkan je. Mungkin kawan  ofis bapak.

            “Hah, esok kamu tolong mak masak ye.” Kata bapak pulak. Aku pun angguk jugak. Dah bapak kata. Tak akan aku nak buat bodoh je.

            “Okay. Siapa nak datang mak, bapak?” tanya aku. Pelik jugak. Selalunya mak buat je tak mintak tolong aku. Ramai kot nak datang.

            “Adalah.” Ujar bapak sepatah. Okay, itu tandanya bapak tak nak aku soal dia.

            -

            “Shakirah cepat sikit. Lagi sepuluh minit kamu bawak air teh ni ke depan.” Kata Mak. Aku pelik lagi. Kenapa dengan mak ni... tadi suruh aku ke belakang lepas tu suruh tunggu 10 minit baru pergi depan.

            Whatever la... aku tak kesah. Cukup sepuluh minit aku bawak dulung yang ada seteko teh dan 4 biji cawan ke depan. Malu pulak jadi perhatian ni. So aku jalan tengok bawah je.

            “Shakirah, Dato’ Azri sekeluarga datang nak pinang Shakirah. Shakirah setuju ke?” tanya Mak dan bapak. Aku terdiam. Erk... bukan aku dah ikrar ke nak terima je calon mak dan bapak.

            “Shakirah ikut mak dan bapak je. Baik untuk mak dan bapak baik jugalah untuk Shakirah.” Aku berbahasa. Mak dan bapak mengangguk faham. Entah kenapa mata aku rasa panas, hati aku bagaikan ditusuk seribu jarum halus.

            Terus aku bangun dan keluar ke taman mini.

            “Adoi! Sakitnya! Ish... dah tahu diri tu tinggi macam galah tak payah la duduk tengah jalan!” marah aku sambil menggosok dahi yang terasa kebas.

            Kejap... tinggi macam galah?

            “Ayie?” aku lihat dia tersenyum manis.

            “Abang. Lagi sebulan abang akan rasmi jadi suami Shiro pendek chubby ni.” Kata Ayie dengan senyumannya. Aku dah ternganga.

            “Abang? Suami?” berpinar-pinar pandangan mata aku. Dan... kebum! Aku selamat mendarat atas tangan sasa Ayie. Yup, aku pengsan.

-

            “Sayang... kenapa duduk termenung je ni?” tanya Ayie sambil memeluk pinggang chubby aku ni.

            “Saja. Rupanya indah cinta yang diberikan oleh-Nya. Tapi Shira lega, cinta kita hadir lepas kita dah sah diijab kabul.” Kata aku sambil mengucup tangan suamiku. Ayie tersenyum manja.

            “Ya abang pun lega. Lega sebab Shira abang ni tekad. Kalau tak, mungkin kita hanyut.” Kata Ayie sambil mengucup ubun-ubunku.

            “Shira lagi lega sebab abang tak putus asa menanti dan mengejar Shira.” Sungguh aku syukur sangat dia tak berpaling.


            “Sebab abang tahu, Shiro pendek chubby ni memang ditakdirkan untuk Ayie mamat galah yang handsome ni.” Aih... poyo pulak suami aku. He he he tapi tak apa, kepoyoan dia tu nampak macho je di mata aku. Bila cinta semuanya indah. Dan aku harap cinta aku dan dia akan kekal ke Jannah. Ada apa dengan cinta? Ada manisnya, Cuma lebih manis bila kita dah sah, dah halal untuk pasangan kita.

Pinnochio korea drama review by Asyu

Assalamualaikum.

Hye semua. Kan  Asyu dah janji nak kongsi drama, movies yang Asyu enjoykan.

He he he. Sebab Asyu baru je layan drama Pinnochio ni yang sekarang episode 10, ada lagi 6 episode kalau tak salah.

Grrr memang bengang kalau tgk drama best cam ni... yelah korang tengah syok feeling tetiba habis, sambung... arghhhhh... tensen bak kata Aku.

okay ar... citer ni dari 10 bintang Asyu kasi 10!!! Full marks!

sinopsis:::

The drama will be about young adults’ first step into society, and the harried process by which they become journalists. When confronted with the truth they’ll cry, get wounded, and be discouraged, but as they grow up they’ll come to realize that protecting the truth is their job.


TU dia sinopsis ala2 wikipedia. pendek gila. Kalau korang baca Sinopsis ni dulu, konfirm korang tak de selera nak baca.

okay sekarang Sinopsis ala2 Asyu

:::


Drama ini mengisahkan sebuah family yang difitnah akibat bapak a.k.a. ketua family ni tak dapat dikesan selepas misi menyelamat (bapak dia kerje selamatkan org). So... depe pun interview. Wartawan mula buat spekulasi sendiri. Ahli keluarga yang lain ni tertekan. Yelah depe yang kena kutuk bagai semua. keluar berita bagai yang si bapak ni jahat la apa la.

Si mak pun terjun lauk dgn anak bongsu, si anak sulung tak tau.


Rupa2nya anak bongsu tu idup lagi. Dia hanyut sampai sat pulau ni. Ada org tua ambik dia, org tua ni ada penyakit macam lupe2. Dia ingat budak ni anak dia yang dah mati 10 tahun lepas. Terus dia ambik buat anak angkat.

Tup2 muncul heroin. Heroin ni cucu lelaki tu. Ala pak cik yang duduk kat pulau tu. secara automatik budak lelaki tu jadi pak cik heroin. Heroin ni ada sakit tau. Pinnochio syndrome, dia tak boleh nak tipu, kalau tipu mesti dia sedu2

And then benda tak dijangka berlaku. masa si hero ni(budak lelaki) tangkap cintan dengan heroin, baru dia tahu heroin  ni sebenarnya anak satu reporter yang jahat gila.

Terus hubungan depe tak baik. Depe dua ni pegi sekolah sama2, umur sama la.

Si heroin dah abis skola terus nak jadi reporter macam mak dia, yang si hero jadi drebar teksi.

Disebabkan satu insiden ni, si Hero pun join nak jadi reporter. maka mulalah perjalanan si Hero dalam dunia pekerjaan yang dulunya memusnahkan keluarganya. Dia terjumpa dengan org yang dia paling benci dan yg paling dia rindu.

Dalam diam, Si heroin ni jatuh cinta dengan hero. 

Jeng! Jeng! Jeng!

apa jadi? hah!!! nak tau tak???

nak tahu jum tengok online.

Asyu selalu tengok dekat sini..

V
V
v
v
v
v

TEKAN NI!


and dekat youtube. kat Youtube korang taip je PINNOCHIO EP 1 ENG SUB. berlambak keluar. pilih je nak HD ke tak.

Okay tu je review dari Asyu. Tapi citer ni memang gempak ar. Asyu tak kasi detail sinopsis tu. Yang betul punya lagi best tahap gempak!


copy dari mr. google

Tuesday, 2 December 2014

SAKA sebuah cerpen seram

Assalamualaikum

bismillahirahmanirahim.

my first try. sila komen ye. tq


Saka

dia muncul tidak diundang...

            Saka. Siapa tahu apa itu saka? Ramai yang tak tahu saka itu apa. Yang mereka tahu saka merupakan satu hantu. Ye... saka memang sejenis hantu yang diwariskan kepada waris yang masih hidup.

            Dan... ini merupakan satu kisah mengenai saka. Pastikan kau, ye kau yang sedang membaca tu! Pastikan kau tak ada sakit jantung dan seangkatannya. Karang tak pasal-pasal writer citer ni masuk lokap pulak.

-

            “Mak kita kena balik jugak ke rumah tok ma?” tanya aku perlahan. Takut mak melenting tiba-tiba. Tapi sungguh, aku tak mahu balik sana, tok ma tu creepy gila!

            “Ya Allah, kenalah balik dah berapa lama kita tak balik.” Kata mak tanpa memandang aku. Dia sibuk melipat baju aku untuk disumbat ke dalam beg. Tipikal anak dara bandar, lipat baju aku fail. Tapi memasak aku tip top.

            “Lama tak balik bilanya? Bukan minggu lepas mak dah balik ke?” sambut aku. Muka aku tak payah cakaplah, terpancar sangat reaksi ‘tak nak balik rumah tok ma!’

            “Mak memanglah selalu balik sana. Yang kamu tu, dah berapa tahun tak balik kampung. Nama aja belajar dalam negara, tapi balik kampung setahun sekali.” Marah mak beria-ria. Kejut sekejap aku.

            “Alah mak. Orang tak nak.” Kata aku sambil mengesel-gesel dengan lengan mak. Mak menolak aku jauh, rimaslah tu.

            “Tak kira, tak tahu, tak penting. Yang mak tahu kamu kena ikut jugak balik kali ni. Tok ma tu dah tak sihat. Jangan sampai mak bagitahu abah kamu!”  titik. Muktamad. Kata mak kali ni memang tak boleh nak mintak kautim lagi.

            -

            “Lina, cuba senyum. Orang lain balik kampung senyum, kamu pulak masam memanjang.” Ujar abah. Aku cuba maniskan muka. Aku tak suka macam mana nak manis. Creepy gila rumah tok ma tu. Walaupun aku sayang tok ma, aku takut dengan dia. Ada aura ‘gelap’ bila dengan dia.

            “Hah, dah sampai pun kita! Tu mak dah tunggu kita, Zu. Lina senyum jangan nak masam. Karang tok ma terasa hati.” Ujar Abah memberi peringatan. Aku mengangguk lemah.

            Aku hanya memandang abah dan mak menyerbu menyalami tok ma. Aku melangkah lambat-lambat. Saat tangan aku bersentuhan dengan tangan tok ma, bulu roma aku berdiri tegak. Cepat-cepat aku cium tangannya dan melepaskan salaman tu.

            “Dah besaq na cucu tok ma ni? Awat jauh-jauh dari tok ma. Meh dekat sini.” Gamit tok ma. Aku bertambah cuak. Entah kenapa, aku rasa tok ma ada sesuatu yang ‘lain’.

            “Lina tok ma panggil tu.” Ujar abah bersahaja dalam suara rendah. Tapi aku tahu makin rendah suara abah, maknanya dia makin marah. Aku melangkah dan melabuhkan punggung disebelah tok ma tanpa rela hati.

            “Lina, Lina cutikan. Nanti duduklah dengan tok ma. Teman sekejap pun jadilah.” Pujuk tok ma. Aku gelabah. Nak duduk sebelah ni pun dah separuh mati inikan pulak nak duduk dengan tok ma. Ya Allah janganlah abah dengan mak setuju.

            “Betul tu Lina. Dari kamu duduk tidor dekat rumah tu menambahkan berat badan. Baik kamu tinggal sini jaga tok ma. Dapat pahala.” Ujar mak menyokong cadangan tok ma. Abah aku lihat terangguk-angguk setuju. Aku telan liur yang terasa pahit. Yup... aku tahu aku tak ada pilihan.

            Patutlah mak beria-ria kemas beg aku, walaupun dalam perancangannya tidor satu malam sahaja.

-

            Aku duduk termenung di pangkin depan rumah tok ma. Mak dan abah dah selemat bertolak 2 jam yang lalu. Entah-entah dah selamat sampai rumah dah pun.

            “Hi!” tegur satu suara. Aku yang terkejut tahap babun menoleh ke belakang. Lah... Lokman rupanya. Sepupu aku yang tua setahun dari aku.

            “Waalaikumusalam. Hm.. kenapa Lok?”tanya aku endah tak endah. Lokman tersengih-sengih sambil menggaru kepala. Tahu dia salah.

            “Assalammualaikum. Sorrylah terlupa. He he he saja nak kacau kau. Sepupu terchenta aku ni...” ujar Lokman sambil menyempit disebelah aku. Aku menayang muka nak muntah.

            “Weih, Lok aku nak tidor rumah kau boleh tak?” aku bertanya penuh berharap.

            “Kenapa pulak?”tanya dia sambil lewa. Ada harapan ni.

            “Kau taukan tok ma tu macam mana. Aku seramlah weih, creepy gila. Please. Aku tidor rumah kau ye.” Rayu aku lagi. Lokman menggaru-garu kepalanya.

            “Bukan aku tak kasi weih... mak ngan ayah aku tak ada dekat sini. Dia orang pergi Kedah. Tulat baru balik.” Ujar Lokman sedikit bersalah.

            “Alah kitakan sepupu. Please...” aku mencuba nasib.

            “Gilalah kau. Mana boleh. Kita boleh nikah tau. Kalau kau nak kahwin dengan aku, on jelah.” Katanya dalam gurau. Terus aku cepuk kepala dia ni. Memang kurang asam boi.

            “Tapikan... berani kau duduk dengan tok ma. Aku yang duduk dekat ni pun jenguk masa pagi-pagi je. Diakan seram...” ujar Lokman lagi. Sengaja nak buat aku makin takut.

            “Tau tak apa. Mak and ayah aku ar... haih... my life is so sad. Aku ni kalau boleh nak tumpang rumah sesiapa je asalkan bukan tok ma. Setiap kali dia pandang mata aku... kau mesti tahukan... bulu roma ni automatik naik.” Kata aku sambil mengurut lengan kedua belah tanganku ini. Menceritakan hal ini pun buat aku naik seram.

            “Woi, cakap tu pelan-pelan sikit. Tok ma ni macam ada ‘bela’ kau tau. Dia dengar je apa yang kita sembang.” Sekali lagi Lokman ni nak makan sekeh aku.

            “Kurang hasam punya sepupu! Kau tau aku takut kau makin takutkan aku.” Marah aku. Dia tersengih-sengih.

            Tepat pukul 6 petang, Lokman minta diri nak balik rumah dia. Aku pun nak tak nak terpaksa masuk rumah tok ma. Yelah nak maghrib ni banyak yang ‘berkeliaran’.

-

‘ Nenek, nenek si bongkok tiga,
Siang malam asyik berjaga..
Mencari cucu dimana ada...
Nenek ku kahwin dengan anak raja.

Cucu, cucu mana nak lari,
Nenek yang tua banyak sakti,
Sekarang nenek nak ganti,
Siapa yang kena dia yang jadi...’

            Siapa pulak yang biar anak-anak dia orang main maghrib-maghrib ni? Aku terus menjenguk keluar. Tiada sesiapa. Hm... ilusi je kot. Terus aku sambung basuh pinggan yang terbengkalai tadi.

Cucu, cucu mana nak lari,
Nenek yang tua banyak sakti,
Sekarang nenek nak ganti,
Siapa yang kena dia yang jadi...’


            Sekali lagi suara kanak-kanak bermain hinggap ditelinga aku. Terasa bulu roma naik tegak. Terus aku habiskan pinggan mangkuk yang tinggal sedikit itu. Habis sahaja aku terus ke ruang tamu. Tok ma sedari lepas makan tadi hilang entah ke mana. Televisyen aku onkan. Layan apa yang ada.

            “Cu... oh cu...” aku terus berdiri. Kenapa pulak tok ma nak bercucu-cucu dengan aku ni? Mata aku melilau mencari tok ma.

            “Tok ma? O.. tok ma?” aku cuba memanggil nenek aku tu. Tapi tak disahut.

            ‘Kriuk...’ aku melompat terkejut bila pintu utama rumah ini dibuka dari luar.

            “Yang Lina terlompat-lompat ni kenapa?” tanya tok ma dengan dahi berkerut.

            “E... er... er... to... tok.. ma per... pergi mana?”tanya  aku tergagap-gagap. Mahu tak gagap. Baru tadi aku dengar suara tok ma panggil aku.

            “Pergi rumah sebelah kejap. Kenapa kamu ni?”tanya tok ma lagi. Aku dah berpeluh dingin. Jadi... tadi tu siapa?

            “Tak.. tak pelah... Lina nak tidur dulu.” Kata aku sambil meluru masuk bilik. Dari hujung mata aku nampak tok ma bercakap-cakap seorang diri.

-

            Dah dua hari aku duduk rumah tok ma tanpa sesiapa menemani. Tadi aku call mak ceritakan apa yang jadi tapi dia marah aku. Haish... tak pasal-pasal aja.

            “Hoi Lina!” laung Lokman yang baru balik dari kedai. Mana aku tahu? Dia bawak plastik barang runcit.

            “Hm.. apa?” tanya aku malas.

            “Kau ni kenapa? Demam ke?” tanya Lokman prihatin. Aku merasa dahi sendiri. Panas la jugak. Demam terkejut kot.

            “Hm... agaknya. Weih Lok... aku nak balik lah...” ujar aku sekali lagi. Aku betul-betul tak lalu duduk sini. Lokman memandang aku simpati.

            “Aku nak tolong kau pun tak boleh. Kau  kena kacau ke?” Lokman memandang muka aku penuh rasa ingin tahu. Aku mengangguk. Dia mengeluh kecil.

            “Kau baik-baik Lina. Kalau Tok ma nak kasi ‘benda’ dekat kau. Kau jangan terima.” Ujar Lokman serius. Aku mengangguk walaupun tak faham apa yang dia nak cakap sebenarnya.

            “Lepas tu...” tak sempat Lokman nak habiskan pesanannya, tok ma muncul di jendela. Lokman terus berlari balik. Aku hanya memandang dirinya dengan rasa sayu.

            “Lina masuk, tak elok duduk lama-lama dekat luar tu.” Kata tok ma keras. Aku tak mampu membantah.

-

            Malam menjelma lagi. Aku cuba menberanikan diri memberitahu tok ma.

            “Tok ma... Lina ingat esok nak baliklah.” Kata aku teragak-agak. Tok ma kelihatan terkejut.

            “Kenapa pulak?” tanya tok ma sedikit sedih. Aku tahu tapi aku buat-buat tak tahu.

            “Er... er.. baru Lina teringat ada benda kena submit dekat lecture.” Bohong aku tanpa rasa. Tok ma merenung tajam muka aku. Sekali lagi rasa aneh menyerbu diri aku.

            “Hm... nak wat lagu mana. Tak apalah.” Ujar tok ma dengan wajah muram. Aku terus masuk ke dalam bilik.

-


‘ Nenek, nenek si bongkok tiga,
Siang malam asyik berjaga..
Mencari cucu dimana ada...
Nenek ku kahwin dengan anak raja.

Cucu, cucu mana nak lari,
Nenek yang tua banyak sakti,
Sekarang nenek nak ganti,
Siapa yang kena dia yang jadi...’


            Tidur aku terganggu saat aku terdengar budak-budak kecil menyanyi riang. Aku mencapai telefonku. Baru jam 2 pagi. 2 pagi? Ya Allah benda apa yang menganggu aku ni? Aku menyelimut seluruh badan.

            “Lina... Lina nak tak hadiah dari tok ma?” kedengaran suara tok ma. Menyeramkan. Seperti dia bukan dirinya yang sebenar. Aku mematikan diri.

            “Lina... tok ma  tahu Lina tak tidur cu...” suara tok ma berubah menjadi garau dan kasar.
           
            “Lina... terimalah cu... terimalah cu...”

‘ Nenek, nenek si bongkok tiga,
Siang malam asyik berjaga..
Mencari cucu dimana ada...
Nenek ku kahwin dengan anak raja.

Cucu, cucu mana nak lari,
Nenek yang tua banyak sakti,
Sekarang nenek nak ganti,
Siapa yang kena dia yang jadi...’

            “Tolong! Tolong!” aku menjerit meminta tolong. Katil yang aku berbaring bergegar kuat.  Suara tok ma berselang seli dengan lagu permainan di zaman kanak-kanakku.

            “Allahuakhbar!” jerit satu suara yang cukup aku kenali. Ya, Lokman datang. Syukur ya Allah.

            “Ya Allah teruk dah ni. Cepat Mail, Lok pegang Tok Ma tu. Ustaz nak baca ayat kursi ni.” Ustaz Zaid mengarahkan Lok dan kawannya Mail. Tok ma menjerit kuat tatkala ayat suci itu berkumandang.

            Aku cuba bangun melarikan diri. Tetapi aku terpaku saat mata aku melihat sesuatu yang aneh. Ada satu lembaga yang turut sama menjerit bersama tok ma. Lembaga yang sungguh mengerikan.

            “Lina! Lina lari keluar!” jerit Lokman kepadaku. Aku hanya mampu terpaku mematung melihat apa yang terjadi.

            Tok ma tumbang selepas ustaz Zaid azan. Aku turut jatuh terduduk. Kaki aku bagaikan tiada tulang.

-

            Mak dan abah muncul tepat jam 4 pagi selepas dihubungi Lokman. Aku terus menyerbu ke dalam pelukan mak. Tangisan aku hamburkan sepuas hati.

            Mak cuba menenangkan aku. Abah sudah beransur untuk bercakap dengan ustaz Zaid. Aku cuba memasang telinga.

            “Sebenarnya, mak Suhaimi ni dah lama meninggal. Dekat seminggu dah. Yang tinggal hanyalah saka dia. Untuk membolehkan arwah pergi hanya ada dua cara.” Kata ustaz.

            “Apa dia cara tu ustaz?”tanya abah dengan sabar. Abah tahu hal ini. Sudah banyak kali abah menyuruh tok ma buang tetapi tok ma degil.

            “Satu, Lina kena terima saka tu. Dua, kita buang dia.” Kata ustaz Zaid dengan tenang. Abah mengangguk faham.

            “Kita buang. Saya sebenarnya tak suka benda-benda macam ni. Lagipun arwah mesti dah terseksa.” Kata abah dengan linangan air mata. Aku hanya mampu melihat.

            -


            Bumbung rumah sudah dibuka. Ustaz cuba membuang saka yang tok ma simpan. Aku yang pening-pening lalat dapat menangkap lembaga yang muncul.

            “Mak! Mak!!! Dia nak ambik Lina mak!” jerit aku kuat tatkala lembaga itu cuba mencapai aku. Mak memeluk kejap tubuh badanku.

            “Kuatkan diri nak...” ujar mak lembut ke telinga aku.

            “Argh!! Jangan kacau aku!! Tok ma halaulah benda tu! Mak! Abah!” melihat aku makin teruk Ustaz membaca ayat kursi lalu dihembus ke muka ku. Aku kembali stabil. Jelmaan itu tidak mampu menakutkan aku. Aku hanya melihat lembaga itu hilang sedikit demi sedikit. Pandangan aku mula gelap.

            ‘ Nenek, nenek si bongkok tiga,
Siang malam asyik berjaga..
Mencari cucu dimana ada...
Nenek ku kahwin dengan anak raja.

Cucu, cucu mana nak lari,
Nenek yang tua banyak sakti,
Sekarang nenek nak ganti,
Siapa yang kena dia yang jadi...’


            ‘Lina... Lina....’ hanya itu yang aku dengar sebelum pandangan aku gelap sepenuhnya.


-


            Arwah tok ma berjaya dikebumikan. Aku masih terbayang-bayang dengan jenazah tok ma. Selepas sahaja benda itu keeluar dari tubuh tok ma, terus badan tok ma berbau busuk dan keluar ulat. Hampir semua yang melihat muntah.

            “Lok, macam mana kau tahu pasal hal tu?”tanya aku tanpa perasaan kepada Lokman.

            “Kan kau dah kata ada benda kacau kau. Aku rasa tak sedap hati. Tu yang aku ajak ustaz dan Mail temankan aku lepak dekat pangkin. Masa pukul 2 tu anjing-anjing melolong kuat. Aku terjaga dan terdengar kau menjerit.” Ceritanya. Aku mengangguk faham.

            “Terima kasih. Kenapalah tok ma simpan benda tu.. dan kenapa dia pilih aku?” aku menyoal dia.

            “Benda tu dah jadi turun temurun Lina. Dan hanya orang perempuan akan mewarisi benda tu. Dalam kalangan anak tok ma, tiada seorang pun yang perempuan. Kau pulak satu-satunya cucu perempuan yang dah baligh yang dia ada. Jadi dia pilih kau...” kata Lokman. Aku agak dia hanya meneka.

            “Hm... aku takut.” Ujar aku sedikit bergetar.

            “Jangan risau. Benda tu dah tak ada. Yang penting kau kena rajin solat dan mengaji. In sha Allah tak ada apa yang buruk akan jadi.” Kata Lokman sambil meminta diri. Aku mengangguk faham.

            Surah Yassin aku capai. Semoga roh arwah diterima-Nya dan ditempatkan dikalangan orang beriman. Aku tahu arwah tok ma juga tiada pilihan melainkan menerimanya.

            Ya... benda tu dah tak ada.

‘ Nenek, nenek si bongkok tiga,
Siang malam asyik berjaga..
Mencari cucu dimana ada...
Nenek ku kahwin dengan anak raja.

Cucu, cucu mana nak lari,
Nenek yang tua banyak sakti,
Sekarang nenek nak ganti,
Siapa yang kena dia yang jadi...’


TAMAT