SELAMAT MEMBACA... RAJIN-RAJIN LA TINGGAL KOMEN...

kawan2 sporting..

Google+ Followers

Saturday, 30 August 2014

Demok tu aku punye! part two

Assalamualaikum semua... lamakan Asyu tak up apa2 cerita. Bukan tak nak. Cuma tak sempat sambung dan up. Sibuk bebenor bak kata orang Peraknye. Dah dekat tiga minggu Asyu kerja tanpa cuti. Yelah bila kerja dalam bidang masakan ni...(kantin skola) tak de maknanya nak cuti kalau ada orang order. 

So disinilah Asyu bila dan cuti. Yeay!!! cuti TIGA Hari!!!! leganyaaaaa... :3 seronok betul. Haha tapi Asyu plan nak duk rumah je. Nak TIDO!! tu yang pentingnya... Selasa nak keje balik. he he he... 

Okay2 enjoy cerita Demok tu aku punye part two plak ye... 

ADIOUS!!!

V
V
V
V
v
v
v
v
v




PART 2

       Zuhir yang sedang asyik membasuh motosikalnya terdiam saat kereta Demok masuk ke dalam perkarangan rumah hadapan.

       “Balik dah demok tu. Siapa pula tu? he he he jom bertukar jadi detektif conan!”Zuhir tersengih jahat. Dengan hanya berseluar pendek dia melangkah ke tepi pagar.

       “Assalamualaikum Zuhir. Kau buat apa tu?”Tanya Cik’ Imah. Bukan dia tak nampak si Zuhir duk berposing macam model tak cukup kain tu.

       “Waalaikumusalam. Basuh moto. Siapa datang Cik’ Imah?”tanya Zuhir penuh rasa ingin tahu.

       “Oh, anak sulung cik’ Imah, abang Suhaimi kaulah. Hah, meh datang sini. Tapi pakai yang sopan-sopan sikit ye... karang kalau tak sopan, cik’ Imah biar je kau duduk luar ni sesorang.” Kata Cik’ Imah sambil melangkah masuk ke dalam rumahnya. Zuhir segera masuk ke rumahnya, menukar baju, dah lama tak jumpa abang Suhaimi, dah 3 tahun!

       “Mak kenapa ajak si Lonjong tu?”tanya Su dalam nada suara yang rendah. Kalau along dengar mahu kena tarik telinga.

       “Dia dah lama tak jumpa along kau. Biarlah. Jom masuk.” Tangan Su dipaut. Su sudah muncung. Tak suka dengan si Lonjong.

       “Kenapa Su muncung je ni?”tanya kak long sambil memimpin tangan Raykal.

       “Hm... bakal suami dia nak datang.” Ujar Cik’ Imah selamba. Bulat mata Su.

       “Mak! Tak sior den!” Hah, terkeluar bahasa perak Su. Cik’ Imah ketawa mengekek. Lucu benar wajah dan reaksi Su tika ini.

       “Apa yang tak siornya Demok?”tegur Zuhir yang segak berpakaian lengkapnya. Su menjuih bibir. Penyibuk!

       “Hahaha... dia kata dia tak sior kalau tak dapat kahwin dengan kau la bro!” kata Suhaimi dengan senyumannya. Bahu Zuhir dirangkul. Kawan baik dia ni, bukan ehem-ehem tau!

       “Along! Sorry sikit! Bakal suami orang kena ada ciri-ciri Adi Putra tau!” sangkal Su pantas. Zuhir sekadar tersenyum.

       “Tak habis-habis Adi Putra dia tu. Hah, mana anak teruna kau tu?”tanya Zuhir tak sabar.

       “Pak cik ari tu!” jari kecil Raykal menunjuk tepat ke wajah Zuhir. Zuhir mengekek suka. Badan kecil itu didukung.

       “Raykal kenal ke pak cik?”tanya Zuhir dengan muka bangga. Su menggigit bibir, sampai hati Raykal!

       “Enal! Awan Mak su. Pak cik selalu uat mak Su Aykal!”kata Raykal dengan wajah tak puas hati. Su tersenyum. Bagus, bagus anak sedara mak su ni. nanti mak su upah coklat ye.

       “Mana ada. Pak cik gurau je. Sorry ye nanti pak cik tak buat lagi.” Zuhir menayang muka kesian. Raykal ketawa kecil. Jari jemari membentuk bentuk OK. Zuhir tersenyum. Kan best ada anak macam ni. comel je... Dalam diam Su tersenyum. Gelagat Zuhir dan Raykal mencuit hatinya. Comel sangat. Erk... Zuhir comel? Tolonglah! Su membuat reaksi nak termuntah.

       “Hah, kamu dah kenapa Su?”tanya Cik’ Imah sedikit risau. Sakit ke anaknya itu?

       “Eh, mana ada apa-apa mak. Sakit tekak, kering. Haah, kering... tu yang rasa nak termuntah tu.” jawab Su pantas. Janganlah Zuhir perasan karang mulalah...

       “Muntah-muntah? Dah  ada isi ke?”tajam, pedas sahaja soalan bongok Zuhir tu. Kan dah kena bongok!

       “Kau mulut, karang aku sumbat cili baru kau tau!” ujar Su menahan marah. Geram betul dengan si Lonjong ni. Dahlah tinggi melangit!

       “Eh... mulut aku pulak kau nak cili. Sesuka hatimu sesakit hatiku tau!” mulalah keluar ayat ‘luarbiasa’ Zuhir tu.

       “Setoppp!!” jerit si kecil Raykal. Telinga dah ditutup dengan tangan kecilnya. Terdiam Zuhir dan Su. Raykal menghadap mereka berdua. Tangan dipinggang.

       “Acik gado je... Kalang, Aykal awenkan kalang!” marah Raykal dengan muka garang yang sangat comel. Tergelak Zuhir dan Su. Comelnya!

       “Okay, okay, Pak cik dan Mak Su tak gaduh dah ya...” ujar Zuhir sambil mengusap kepala si kecil. Raykal mengangguk setelah pasti akan janji yang diukir Zuhir itu.

       “Mak Su?”tanya Raykal sambil mengangkat keningnya. Su tersenyum manis.

       “Yes, Mak Su janji!” Su memberi tabik hormat. Raykal tertawa suka.

       “Dik, bila nak start kerja?”tanya Suhaimi sambil menghirup teh panas.

       “Lusa.Temuduga je.” Pendek sahaja jawapan Su. Malas nak berpanjang-panjang soal kerja ni. Karang mulalah along dia nak brainwash. Suruh dia kerja dengan alongnya. Yalah sekarang alongnya dah buka syarikat sendiri. Masih baru dan kecil namun sudah dikenali ramai.

       “Hm... tak payahlah kerja dengan orang tu adik. Alongkan ada company sendiri. And... Su tak payah risau pasal mamat-mamat yang ada kat pejabat along tu. Nanti along warning diaorang semua siap-siap.” Kata Suhaimi masih gigih memujuk Su bekerja dengannya. Bukan apa, dia kasihan melihat Su asyik bertukar kerja.

       “Tak mo!” Su segera bangun. Ingin melarikan diri dari pujukan Alongnya. Zuhir hanya memerhati. Teruk sangat ke Su kena kacau di pejabat?

       “Siti Nur Subaidah! Duduk sini. Along tengah bercakapkan!” tegas Cik’ Imah menutur kata. Dia memang pantang bila ada yang buat tak hirau apabila orang sedang bercakap.

       Su sudah memuncung. Sentaplah tu. memang anak manja betul. Zuhir menahan gelak. Comel betul kelakuan Su tika ini. Dengan tangan bersilang rapat ke dada, muka berkerut masam dan bibir muncung itu, memang membuat detak jantung Zuhir bertambah laju.

       “Su, adik along tersayang...” kak long tergelak mendengar ayat suaminya yang terlebih leret itu.”...Along sayanggggg adik along ni. Sebab tulah along nak Su kerja dengan along. Kalau ada orang masuk meminang ke, masuk jarum ke... bolehlah along tolong adik. Manalah tau adik nak flying kick ke? Nak proceed ke? Kan.. kan...”kata Suhaimi sambil merenung adiknya. Satu sahaja kelemahan Siti Nur Subaidah ni. Pantang orang tenung dia, mesti dia kalah.

       Sementara itu, Zuhir dah rasa nak pecah dada. Rasa... macam... C. E. M. B. U. R. U. Cemburu. Orang masuk meminang.(= n -..) Siapa yang kacau Demok milik dia ni?

       “Hm... yelah-yelah. Orang kerja dengan along je. Apa jawatan orang?”tanya Su dengan muka-paksa-rela. Zuhir pulak muka tak payah katalah, dah macam tertelan bijik asam jawa tu!

       “Hah, macam nilah adik along! Jadi pegawai pemasaranlah. Sepadan dengan degree adik tu, sarjana muda perniagaan pentadbiran dalam pemasaran.”Suhaimi tersengih puas. Lepas ni bolehlah dipantau adiknya.

       “Okay je. Gaji?”tanya Su dengan muka nakalnya. Mariah sudah tergelak besar. Adik suaminya ini memang comel.

       “RM 3000++ okay tak?”tanya Suhaimi dengan muka serius. Mata Su bersinar galak. Tiga ribu lebih? Gila tak nak?!

       “Really??? Wah, okay along! Deal! Tiga riban lebih tuuu... siapa tak nakkan???” Su sudah tersengih lebar. Banyak benda dia boleh shopping bila daat gaji nanti!

       “Heh, mata duittttonnn lah kau ni demok!” kata Zuhir sambil tersengih sinis.

       “Suka hati akulah. Dahlah. Kau pergilah balik. Karang bising Cik’ Ana tu. Anak terunanya hilang. Meh, anak sedara aku balik.”Raykal yang terlena diriba Zuhir didukung Su, lembut. Risau jika anak sedaranya terjaga. Zuhir menarik muncung. Dengki dengan akulah tu, kata hati Zuhir. Padahal terasa sebab Su suruh balik.

       “Yelah. Aku memang nak balik. Suhaimi tu nampak mengantuk je. Okaylah Mi. Aku chou dulu. Ada budak demok ni pantang nampak aku nak menumpang kasih dengan kau.”sindir Zuhir. Sebenarnya sengaja nak cari alasan duduk lama sikit. Bila dah mula gaduh tu... mulalah masing-masing tak nak kalah... so dapatlah lepak situ lama sikit.

       “Whatever.” Kata Su sepatah sambil mendukung Raykal masuk ke dalam bilik. Mariah sudah lama menghilang ke biliknya. Jet leg kot. Hm... apakah kaitannya pun daku tidak tahu menahu =_=’’’

-

       “Selamat pagi, assalamualaikum!” kata Su ceria. Dia kelihatan cantik berpakaian pejabat. Walaupun montel, baju blaus biru dibalut blazer hitam itu kelihatan sangat padan dengannya.

       “Selamat pagi, waalaikumusalam, cantiknya anak mak ni.” puji Cik’ Imah ikhlas. Su tersengih lebar.

       “Yelah tu mak. Padahal mak yang pilihkan baju Su ni.” Ujar Su sambil memeluk ibunya erat. Manja sungguh Siti Nur Subaidah dengan emaknya.

       “Betullah apa yang mak kata. Dah sarapan cepat. Karang along kamu turun makan pun kamu tak sempat. Along tu kalau pasal kerja terus lupa makan minum.”rungut Cik’ Imah. Risau dia dengan anak sulungnya itu.

       “Hee... jangan risau mak. Lepas ni Su akan pastikan along tak lupa makan dengan minum. Kalau dia lupa Su wrestling dia!” kata Su sambil mengusap belakang ibunya. Hati ibu mana tak risau kan...

       “Ha ha ha yelah tu. Cepat makan karang lambat pula.”Cik’ Imah meletak sesenduk nasi goreng ke dalam pingan anaknya. Su tersengih. Seronok dimanjakan sebegini.

       Baru tiga sudu nasi goreng disudukan ke mulut, jeritan Suhaimi sudah kedengaran. Tercekik Su dibuatnya. Teruja sungguh along ini.

       “Sekejaplah Along! Orang tengah makan ni...”segera Su menghabiskan nasi gorengnya. Cik’ Imah hanya menggeleng. Bertuah betul anak-anaknya ini.

       Selesai sahaja makanannya, terus Su menyalami ibunya. Lantas dia menyambar beg tangan dan meluru keluar. Alongnya dah siap sedia menunggu di dalam kereta. Sengaja sahaja dia menekan minyak. Mengusik adiknya itu.

       “Along ni, saje je, dengki dengan orang betullah along ni!” muncung sahaja mulut Su. Marah sungguhlah kononnya, padahal kalau pasal along ni tak pernah dia marah ke apa. Maklumlah abang kesayangan.

       “Heh, sekarang je duk along-along. Dekat pejabat panggil Encik Suhaimi okay?”kata Suhaimi menambahkan kemasaman diwajah Su.

       “Huh, faham Encik Suhaimi!” sengaja Su tekankan ayat itu. Terasa tau!

       Suhaimi menyimpan senyum. Comel betul adiknya ini.

       -

       “Selamat pagi Encik Suhaimi.” Semua pekerja yang lalu di hadapan Suhaimi memberi ucapan selamat pagi dan menunduk hormat. Su sudah merah mukanya. Malu jugalah, ramai betul pekerja along ni. Betul ke syarikat kecil ni? Macam tak boleh percaya je. Terasa macam  along ni guru besar pulak.

       “Selamat pagi bos. Ni siapa bos?”tanya Diana, setiausaha Suhaimi.

       “Ehem, selamat pagi. Ini pekerja baru. Nama dia Siti Nur Subaidah.”ujar Suhaimi sambil berlagak formal. Padahal kalau tak ada Su, Diana ni satu kepala dengannya.

       “Subaidah? Adik bos kan?”tanya Diana agak pelik. Awatlah si bosnya ni terlebih serius ni?

       “Hm... ye. Okay Diana awak tolong tunjukkan tempat dia kerja sekali kenalkan dia dengan semua pekerja terutamanya ketua-ketua bahagian yang ada.” Kata Suhaimi lalu masuk ke dalam biliknya. Su terkulat-kulat, nasib baiklah si Diana ni kenal dia. Kalau tak mahu dia menangis hentak-hentak kaki suruh along dia yang tunjukkan bilik dan sesi suai kenal.

       “Okay cik Siti Nur Subaidah jom.”

       “Panggil saya Siti sahaja cik Diana.” Ujar Su sedikit malu-malu. Diana tersenyum. Comel betul adik bos ni.

       “Kalau macam tu panggil saya akak Diana ye.”Su mengangguk faham. Lega hatinya melihat Diana yang peramah ni. Mintak-mintaklah orang lain pun peramah macam akak Diana ni juga.

       -

       “Okay semua. Saya nak kenalkan seorang pekerja baharu. Dia akan  menjawat jawatan Pegawai Pemasaran yang baru. Kiranya lepas ni ketua pegawai pemasaran tok sah nak pening-pening na...” gurau Diana. Tubuh Su ditolak sedikit ke hadapan. Dengan muka memerah Su mula memperkenalkan dirinya.

       “Assalamualaikum dan selamat pagi. Nama saya Siti Nur Subaidah, tapi awak boleh panggil saya Siti. Pengalaman saya masih sedikit jadi harap awak semua boleh bantu saya.”ucapan Siti disambut dengan tepukan para pekerja yang ada. Tersipu-sipu Su dibuatnya.

       Sesi perkenalan dimulakan. Habis semua pekerja yang ada Diana kenalkan kepada Su. Sampai mak cik cleaner, pak cik guard pun  Diana kenalkan. Su pun layankan aja....

       “Dah la tu. Kita pergi pejabat Siti sekali jumpa bos Siti tu.”
       “Hm... bos Siti tu garang tak?”tanya Su sedikit takut-takut.

       “Hah? Dia garang tak? Memang tak! Baiiikkkk memanjang. Dan... dia tu macam ais. Kalau dia tak tegur Siti bukannya dia tak suka Siti tapi sebab memang personaliti dia macam tu.”terang Diana. Takut pula adik bosnya berhenti lepas menghadap encik ketua tu.

       “Hm... okay.” Dengan perasaan berdebarnya Su mengetuk pintu bilik Ketua Pegawai Pemasaran, kak Diana sudah beredar, alongnya panggil. Kacau betul alongnya ini.
      
       “Masuk.”Suara yang kedengaran macho itu pada telinga Su macam bunyi guruh.  Dengan lafaz bismillah Su membuka pintu.

       “Encik Ir??!”tak semena-mena nama itu terkeluar dari mulut Su selepas memandang wajah bosnya itu.

       “Mak su budak kecik tu!” giliran Irwan Dazli pula terkejut.


       “Siti la!” marah Su spontan. Sesuka hati je panggil orang mak su. Anak sedara Su je boleh panggil Su macam tu. Wajah Irwan berubah merah. Su telan air liur. Alamak, macam mana aku boleh marah bos sendiri ni? matilah... Su sudah menundukkan wajahnya. Menanti masa untuk dia marahi.

Monday, 11 August 2014

Demok Tu Aku Punye! part ~ONE~

Demok tu aku,punye!

PART 1 ^_^
      
“Demok! Oo... demok!”panggil Zuhir lantang. Leher dipanjangkan. Mahu melihat si gerangan Demok yang dipanggil.

       “Demok, demok! Kau nak apa? Nak kacau anak dara aku lagilah tu!”sindir cik’ Imah sedas. Zuhir tersengih.

       “Eh, ada Cik’ Imah. Ingatkan anak dara manalah tadi. Mana ada... saja nak sembang-sembang dengan de.. hm.. Su.”kata Zuhir sedikit tergeliat lidahnya nak sebut Su, yelah dah biasa panggil demok, demok. Cik’ Imah menjuih bibir. Yelah sangat.

       “Hm.. dia ada dekat dalam bilik dia tengah...” tak sempat cik’ Imah menghabiskan ayatnya, Zuhir dengan selambanya menyerbu masuk ke dalam  bilik Demok a.k.a  Siti Nur Subaidah. “...mandi,siap-siap nak keluar.” Cik’ Imah menggeleng. Dia melangkah perlahan mengikut langkah si anak kawan baiknya itu.

       “Arghhhhhhhh~!!!!” jeritan dua manusia itu bergema di rumah teres setingkat Cik’ Imah. Cik’ Imah berlari melihat apa yang terjadi.

       Zuhir menutup mata, manakala Su terduduk dengan tangan di dada. Cik’ Imah mengurut dada, nasib baik anaknya sudah berkemban kalau tak... haih!

       “Ya Allah. Gopoh lagi Zuhir. Su pergi pakai baju cepat. Nasib baik berkemban, kalau tak.. aku kahwinkan jugak!”marah Cik’ Imah. Zuhir ditolak menjauhi pintu. Terus Cik’ Imah menekan kunci tombol dan menutup pintu bilik Subaidah. Sebelum menutup pintu sempat lagi Cik’ Imah memesan.

       “Lain kali nak tukar baju ke, mandi ke... kunci pintu dulu, faham?!”kata Cik’ Imah tegas. Su terkulat-kulat. Mulutnya mula mencebik, bukannya dia tahu ada orang nak serbu masuk. Si Lonjong pulak tu! Haih... balalah 24 jam aku hari ni... desis hatinya.

       Zuhir tergelak kuat. Hadui, aku pun, macam mana boleh main masuk je. He he he... comel pulak si Demok tu. Terkejut sangat sampai terus jatuh terduduk.

       “Zuhir, kamu ni, karang aku jodohkan dengan si anak aku tu baru kau tau!”Cik Imah memiat telinga anak kawan baiknya itu.

       “Auwww... sakitlah Cik’ Imah! Tak hingin Zuhir kahwin dengan Demok tu!” Zuhir menggosok telinganya yang memerah. Tipikal orang berkulit putih, cubit sikit, pukul sikit merah memanjang.

       “Hek eleh, aku pun tak nak kahwin dengan kau Lonjong!” bidas Su. Sudah siap berpakaian. Manis sahaja dia di dalam blaus itu walaupun badannya sedikit berisi. Cik’ Imah sudah beredar, malas nak melayan perdebatan yang tak bermakna itu.

       “Ha ha ha... bagus la macam tu. Aku nak ngorat Erra Fazira dari ngorat kau. Kau apa kelas?!” Zuhir memeluk tubuh.

       “Aku pulak nak Adi Putra. Kalau kau, aku tolak masuk longkang aja.” Su tersenyum-senyum membayangkan wajah maskulin Adi Putra. Zuhir mengekek.

       “Ha ha ha... teruk taste kau. Dahlah bukan Malaysian, lepas tu gelap. Handsome lagi aku ni.” Zuhir mendabik dada. Su membuat muka nak termuntah.

       “Susah betul ada manusia perasan tak ingat dunia ni. Heh, walaupun bukan Malaysian, dia melayu okay! And for your information... The more tan the skin of a man the more handsome he is. Macho dan maskulin sahaja.”

       “Yelah sangat. Kalau nak maskulin pergi gim tak pun bela misai dan janggut, itu pun kira maskulin dan macho apa...”

       “Ei... aku paling tak suka misai dan janggut, memanglah sunnah nabi, but kalau tak jaga... serabaiii, bak iklan tu. Gim tu aku sokong. Bukan sebab nak badan ketak-ketak tapi biar fit, jangan nanti kalau aku susah, dia menonong je, lembik. Huh, menyampah.”

       “Ha ha ha first time kau setuju dengan aku, Demok! By the way, cara kau cakap ni macam ada calon je.. ha ha ha ada ke orang nak dekat kau?”perli Zuhir.

       “Ofkos ada! Apa kau ingat aku tak laku?”tanya Su sedikit tinggi. Marah benar ni.

       “Heh, badan macam anak gajah! Mestilah tak laku!” makin tajam sindiran Zuhir.

       “Weih, gajah bukan sebarang gajah, gajah bernama Siti Nur Subaidah ni, dah dua tiga orang masuk meminang tau.” Ujar Su sedikit sentap. Badan gebu macam ni pun ada orang admire tau. Sebab tulah dia asyik tukar kerja. Mesti ada salah seorang rakan sekerja dia yang tersangkut hati dengan dia. Dia pun serba-salah jadinya. Hm... kenapa dia tolak ye? Padahal semua lelaki yang meminang dia bagus-bagus.

       “Hahaha macamlah aku nak percaya. Okay aku cabar kau kahwin hujung tahun ni!” cabar Zuhir. Rasanya inilah cabaran paling bodoh yang dia pernah utarakan.

       “Okay! Kita tengok siapa kahwin dulu hujung tahun ni. Siapa kahwin dulu, kena... kena... hm... minta maaf secara public kepada pihak yang menang, lepas sponsor percutian bulan madu untuk si pemenang. Amacam ada bran?”Giliran Su mencabar, dia memang pantang dicabar, dan dia... paling suka menCABAR orang yang mencabarnya balik.

       “Okay, set!” masing-masing tayang muka poyo. Zuhir terus keluar dari perkarangan rumah Cik’ Imah dan menuju ke rumahnya yang berada di seberang jalan kecil itu.

       Su hanya merenung tajam. We will see, aku konfem kahwin hujung tahun ni.

       “Su... Oo, Su. Jom kita dah lewat ni. Mesti Along dengan kak long kau dah berpeluh tunggu dalam airport tu.” ujar Cik’ Imah yang sudah siap menukar pakaian. Huih... baju lip lap lip lap. Class kau cik’ Imah!

       “Hm... yelah berpeluh. Macamlah airport tu tak ada aircond. Jomlah mak. Meriah baju mak. Macam lampu disko!” usik Su sambil memeluk lengan ibunya ke kereta. Cik’ Imah mencubit geram. Lampu disko katanya! Baju RM 70 ni dia kata lampu disko! Ini mengundang marah ni!

       “Okay. Okay, sorry... he he he. Mak lawa sangattt! Dah masuk cepat.” Pintu kereta dibuka untuk ibunya. Cik’ Imah mencubit geram pipi tembam anaknya itu. Walaupun tembam, cantik tau! Kalau tak, tak akan sampai dua tiga orang masuk meminang.

-

       “Along!!!” jerit Su mengundang mata-mata manusia di KLIA itu memandangnya penuh hairan. Drama apa pula sedang berlangsung ni? mesti itu yang mereka fikirkan.

       Su berlari anak, bergegar juga badannya akibat hentakkan yang agak kuat. Su tahu ramai yang ketawakan dia, tapi yang penting dia nak peluk alongnya itu! Rindu sungguh! Sudah 3 tahun tak jumpa. Mesti si cilik Raykal Tauhid dah petah berkata-kata. Kak long pun mesti tengah gebu juga ni, yelah sedang mengandungkan anak kedualah katakan...

       “Wahhh, rindunya dengan along ni!” terus dia merangkul tubuh kurus alongnya. Suhaimi tergelak kecil. Haih, adik bongsunya ini memanglah havoc. Manja bukan main. Kepala Su di usap lembut. Setelah puas memeluk Suhaimi, Su beralih ke arah kakak iparnya. Perut yang membukit itu diusap lembut.

       “Kak long, meh sini nak kiss-kiss sikit.” Terus dikucup mesra pipi kakak iparnya, sudah macam kakak kandung. Mariah tergelak kecil.

       “Sudah-sudah la tu dik oit gomoi isteri along tu. mana mak?”tanya Suhaimi yang masih mencari kelibat ibu mereka.

       “Ni hah, he he he saja je mak jalan perlahan. Tahu sangat dengan drama adik kamu ni. Sihat long, Mariah?”tanya Cik’ Imah, tangannya disalam oleh Suhaimi dan Mariah, tubuh tua itu didakap Suhaimi. Rindu sungguh dia dengan ibunya ini.

       “Sihat mak.” Balas Suhaimi dah Mariah serentak. Su tersengih. Sweet betul along dengan kak long ni. Sedang asyik mereka berdrama, kedengaran suara tangisan si cilik.

       “Laaaa... anak sedara mak su, dah bangun dah. Alololo. Kenal tak ni siapa?”Raykal terus di dukungnya. Melihat sahaja wajah babah dan uminya terus Raykal senyap. Su tersenyum. Senang nak jaga budak ni. kalau aku ada anak nanti, biarlah macam Raykal, tak banyak ragam.

       “Mak su?”Raykal buat muka keliru yang comel. Terus pipi montel itu dicium-cium geram.

       “Yes, mak su. Tengok muka ni... sama tak dengan gambar dalam phone babah?”tanya Su sambil meminta telefon alongnya. Suhaimi tersenyum. Risau sangat anak sedara dia tak ingat dia.

       “Ni mak su?”tanya Raykal comel. Su mengangguk laju. Macam nak nangis je bila Raykal tak kenal dia. Yelah tiap-tiap hari dia duk skype dengan Raykal.

       “Napa mak su ampak adan?”alahai polosnya Raykal ni. Su tergelak. Habis along, kak long dan mak turut tergelak.

       “Memanglah... kita sembang dalam skype tak nampak badan mak su. Ni.. mak su dah ada depan Raykal ni. Suka tak?” Su meletakkan Raykal di bawah.

       “Uka!” terus kaki Su dipeluk Raykal.

       “Api... ana pak cik yang ari tu?”tanya Raykal sambil menjenguk-jenguk ke sana sini. Su sudah berkerut dahi. Pak cik hari tu? Siapa pulalah yang Raykal maksudkan ni... hm..

       “Lonjong? Eh, Zuhir?”tanya Su. Yelah adalah sekali tu, Zuhir ikut intreframe masa dia tengah bersembang dengan Raykal.

       “Yelah kot. Jomlah Su, kita gerak. Kak long dah penat tu.” ujar Suhaimi. Su mengangguk.

       “Yelah, along pergi dulu, Su nak pergi kedai sat. Su bawak Raykal ye” Sebaik sahaja alongnya bergerak terus Su menuju ke kedai bersama Raykal.

       Su menuju ke bahagian majalah, Raykal diletakkan di bawah. Hampir 10 minit dia duduk di situ baru dia sedar yang Raykal tiada di sisinya. Panik sebentar dia.

       “Raykal! Raykal, sayang!” seluruh kedai itu ditawafnya. Namun, Raykal tidak kelihatan.

       “Mak Su!”Jerit suara kecil. Su terus ke arah suara itu.

       Kelihatan Raykal bersama seorang lelaki. Lelaki itu sedang mencangkung disisi Raykal dan berbicara dengan anak kecil itu. Su terus memeluk tubuh kecil Raykal.

       “Raykal pergi mana? Mak su risau tahu tak?”tanya Su dalam nada yang agak tinggi. Raykal terdiam terkebil-kebil, tahu dia bersalah.

       “Er, maafkan saya. Adik ni tadi sesat. Itu yang saya temankan.” Kata lelaki itu. Su memandang lelaki itu.

       “Ya. Terima kasih banyak-banyak ya encik.”kata Su sambil mendukung Raykal.

       “Sama-sama. Tak payah berencik-encik dengan saya, panggil sahaja saya, Ir. Irwan Dazli, selamat berkenalan.” Salam dihulurkan. Su memandang nak tak nak. Apahal pula mamat ni?

       “Ehem, sorry tangan penuh. Terima kasih sekali lagi ye Ir. Saya pergi dulu.”Su mula memulakan langkah.

       “Saya dah beritahu nama saya, paling tidak beritahulah nama awak!” laung Ir. Su berpaling.


       “Nama saya Siti Nur Subaidah, panggil Su. Thanks again Mr. Ir.”Su terus berlalu pergi. Takut pula along marah. Kalaulah along tau anak dia ni hilang, mampuih aku!