SELAMAT MEMBACA... RAJIN-RAJIN LA TINGGAL KOMEN...

kawan2 sporting..

Google+ Followers

Monday, 16 February 2015

Terukir Indah 2.0 sebuah Cerpen

Assalamualaikum

bismillahirahmanirahim

sambungan citer tadiiiii



Terukir Indah... 2.0


            “Abang lambat lagi ke?” soal Suraya yang asyik mendukung kedua anaknya. Lenguh tangan. Lambat pula suaminya hari ini.

            “Sorry my love. Paperwork kali ni susah pulak. Hm... Sayang boleh tolong abang ke?”tanya Amri dengan muka comelnya. Tahulah comel tak payah nak buat-buat comel lagi boleh tak?

            “Hm okay. Jom.” Kedua-dua anaknya di letakkan ke dalam baby cot. Mujur tak banyak ragam si kembar ini. Ikut perangai ayahnyalah ni. Ikut aja kata emak dia ni.

            Sejak Amri sambung belajar ke bidang perakaunan memang tak menang tangan Suraya rasa. Untung ada ibu, abah, emak dan abi. Kalau tak... memang kerja si Suraya ni menangis je kerjanya.

            “Sayang... you know... masa first day abang masuk kelas, classmate abang ingat abang ni lec. Hahaha... tua sangat ke muka abang ni Sayang? Padahal baru 21 tahun.” Cerita Amri sambil mengekek ketawa. Amboi... sukanya dia.

            “What to do? Ingat tak tahun lepas officemate abang kata, sayang ni lagi muda dari abang? Hah, itulah abang.... banyak benar kerut dahi ni!” usik Suraya sambil menepuk anak mereka, si puteri, Laila Asyikin. Si puteranya, Amir Azwan, terus lena, pantang letak kepala atas bantal mulalah tidur aja kerjanya.

            “Siapa punya salah? Sayang abang, Puan Suraya nilah. Sebab sibuk memikirkan macam mana nak kahwin dengan sayanglah abang banyak berkerut dahi. Tapi berbaloi teramat bila sayang setuju nak berkahwin dengan abang. Rasa macam mimpi je. Macam khayalan.” Ujar Amri sambil mencuit pipi isterinya. Suraya tergelak kecil.

            “Yelah... untung abang dapat sambung degreekan? Lepas ni abang pulak pening kepala selesaikan akaun-akaun yang selalu buat sayang pening.” Suraya mendekati sang suami. Anak yang lena dibiarkan di dalam baby cot.

            “Abang... nanti dekat uni jangan nak main-main cinta tau! Kalau Su dapat tau... Su lari bawa anak-anak..” ujar Suraya sekadar bergurau. Tapi kalau betul mau dia bawak lari anak dia. Ingat tak berani ke? Ini Surayalah!

            “Janganlah sayang! Abang janji tak buat!” terus tangan diangkat gaya berikrar sahaja. Gila! Siapa nak hilang kekasih yang dicintai sedari kecik?

-

            “Hye...” tegur satu suara halus. Huih... meremang bulu roma. Ada hantu ke dalam library ni? Amri pantas menoleh ke belakangnya.

            Alamak! Ni bukan hantu biasa ni hantu gatal ulat naik daun ni! Bahaya! Amri mula menyebut nama-nama Allah di dalam hati. Iman kena kuat nak hadapi hantu yang satu ni!

            “Amri? Sombonglah you ni!” rungut suara halus tersebut. Terasa ada yang meraba bahu Amri. Haih, ada rasa nak makan kasut saiz 9 ke hantu gedik ni?

            “Please! Aku ni husband orang.” Kata Amri. Suara bergetar. Bukan gatal ye... tapi menahan marah. Karang ada jugak anak orang yang mati kena ketuk ni.

            “Ala... bukan ada yang nampak pun.” Cewah... pandai betul hantu gedik ni!!! Kali ni Amri tepis tangan hantu gedik. Perasan lawa! Lawa rupa je buat apa? Hati tu busuk! Dah berulat agaknya hati tu.

            “Allah nampak! Kalau rasa nak buat dosa jangan kaitkan aku sekali. Karang ada jugak yang makan penampor sulung dari aku ni.” Hui, marah betul encik Amri ni.

            “Okay, okay, i know. Sorry.” Tahu takut. Kalau tak takut memang kena la hantu ni. Tak masuk hospital, tapi tak datang unilah lepas ni!

            “Hoi Am! Pe citer?” kening Zul terangkat-angkat menghala ke Luna perempuan yang digelar hantu gedik oleh Amri.

            “Hantu gedik, opkoslah menggedik. Kau ni kenapa? Kening tu terangkat-angkat.” Rungut Amri. Dia dah runsing duduk uni ni. Rasa nak pengsan. Baik dia duduk rumah layan isteri dan anak-anak terchenta!

            “Erk... ter... terangkat. Terikut bontot si hantu gedik tu. Fuh, mantap... macam buah epal aku tengok. Tapi tulah kesian bakal laki dia... habis dia pergi tayang untuk orang-orang yang macam aku ni. Hahaha... aku suka je. Bukan aku mintak dia yang buat free show.” Cewah... melebih nampak si Zul ni. Untung kawan kalau tak mungkin Amri dah humban dalam tong sampah sebelah pintu library ni. Laser jugak mulut kawan dia ni.

            “Kau... gatal betul! Kahwin jelah cepat!” rungut Amri. Risau pulak. Kang tak pasal-pasal Zul buat benda tak elok.

            “Muda lagilah.” Jawab Zul tersengih.

            “Aku pun muda. Kahwin muda bestlah beb. Rugi kau...” usik Amri. Zul tarik muncung.

            “Kalau aku jumpa perempuan macam isteri kau tu aku nikah sekarang jugak!” amboi... cakap besar pula si Zul ni. Amri ketawa mengekek. Marah pula kawannya ini. Sentap ke?

            “Dahlah. Aku nak balik. Nak peluk cium isteri dengan anak-anak aku kat rumah tu.” Sakat Amri lagi.

            “Untungggg... pergilah. Karang teroyak pulak kau dekat sini.” Kata Zul membuat muka toya. Cemburu? Ada la sikit... isteri punyalah cun... kalau dia tak bagitahu umur Suraya tu konfem ingat belasan tahun je.

-


            “Assalamualaikum sayang, anak-anak ayah!” jerit Amri riang di depan pintu rumah. Amboi... ingat dia je ada family? Malulah jiran-jiran dengar.

            “Waalaikumusalam. Amboi... gembiranya kenapa?”tanya Suraya sambil mendukung anak kembarnya. Amri melabuhkan punggung disofa.

            “Gembiralah. Rindu kat sayang, bosan duduk dekat uni tu. Meh sini Laila dekat abang. Meh Laila duduk dengan ayah.” Laila bertukar tangan. Bukan main becok mulut Laila bercakap bahasa bayinya. Sudah lapan bulan usia anak mereka. Mula pandai duduk. Mulut pun dah becok walaupun sepatah kata tak boleh difahami.

            “Hm... Laila tu pun bukan main lagi rindukan abang. Bising sangat hari ni. Rindulah tu.” Kata Suraya sambil bermain rambut suaminya. Amir elok duduk diribanya.

            “Kata anak, dia tu? Bukan main lagi sayang main rambut abang. Dah kerinting terus dibuatnya.” Usik Amri sambil mengusap pipi sang isteri. Merah muka Suraya. Suami dia ni kalau tak sweet tak boleh ke?

            “Ala... ada la jugak. Sikit je.” Balas Suraya malu-malu.

            “Sikit? Betul ke sikit ni? Betul ke ni?”tanya Amri sambil mengerdipkan matanya berkali-kali. Nak luruh jantung Suraya.

            Ei... ada jugak yang kena korek mata tu! Haih... geram sampai tahap nak korek mata tu.

            “Yelah-yelah... banyakkkkkkk sangatttttttt.” Panjang je banyak sangat Suraya ni. Geram la konon. Tapi memang rindu banyak pun. Poyo pulak laki bini ni... haih ada jugak yang makan tangan *erk... sapa marah sapa ni???*

            “Hehehe. Kan... dah kata. Sayang... hari ni buat apa?”tanya Amri kali ini tangan dia pulak jadi tukang kerinting rambut Suraya.

            “Buat apa lagi? Kerja, ambik anak-anak, masak, kemas rumah... tunggu abang balik. Tu ajalah.” Kata Suraya tersandar manja dibahu Amri.

            “Kesian... mesti penat. Jom... abang belanja makan luar hari ni.” Kata Amri riang. Suraya suka tegak duduknya. Sukalah tu... tapi...

            “Su dah masaklah abang...” kata Suraya sedih. Dah lama tak makan luar.

            “Ala simpan dalam peti. Nanti esok Su panaskan. Jom... kita hantar anak-anak dulu.” Kata Amri sambil mendukung kedua anaknya. Biar Suraya bersiap dulu.

            “Nak hantar ke mana?”tanya Suraya blur. Ala... buat-buat tak faham je tu.

            “Rumah Ibu dan abah la... emak dengan ayah keluar. Kita pun nak berdating jugak sayang oit.” Haih... tak puas lagi ke nak berdating Amri ni?

            “He... okay. Tapi kesian anak-anak.” Sayu pula suara Suraya. Yelah... ibukan.

            “Nanti kita bawalah mereka pula. Time ni kita dua je. Please...” rayu Amri dengan mata bulat coklatnya. Haih... mata dia ni memang ada kuasa ajaib. Semua perempuan cair. Suraya mengangguk setuju. Terus dia tukar baju. Karang lambat pulak nak dating.


-


            “Sayang nak makan apa?”tanya Amri sambil melihat menu. Suraya tekun memilih menu yang ada.

            “Eh, Am.... you makan dekat sini ke hari ni?”tanya satu suara halus. Siapa lagi kalau bukan hantu gedik tu, Luna. Amri tarik muka. Tapi tetap juga dia cuba maniskan, malu pula karang si Luna ni, abang dia ikut tu, eh, abang dia ke? Eh, kenapa pulak dia nak kesah? Biarlah abang ke laki ke suka hati dialah...

            “Erk... abang sapa ni?”tanya Suraya perlahan.

            “Ni...” tak sempat nak kasi tahu si hantu gedik dah potong.

            “Kiut, adik ke ni Am? Adik nama i Luna, Am ni boyfriend I dekat uni tau...” kata Luna dengan ketawa gedik dia. Memang dasar hantu gedik Luna ni!

            “What?”tanya Suraya dengan nafas tertahan. Rasa nak menjerit pun ada ni! Kalau rasa nak tengok live gorila ketot mengamuk ni, ni ha, Suraya gorila ketot memang nak mengamuk!

            “Eh, merepek apa ni Luna?”marah Amri. Takut pula dia tengok muka Suraya dah bertukar warna. Jangan pengsan bini aku sudahlah...

            “Ala you ni depan adik bukan main lagi malunya, dekat uni, you layan je I...” meleret suara Luna merajuk la kononnya. Amri rasa nak jirus je muka Luna dengan air suam ni.

            “Encik, kalau encik boleh kawal si Luna ni, baik encik bawak dia blah sebelum saya balun dia ni!” kata Amri kasar. Berpuluh mata tertunak ke arah mereka. Lantaklah, dia tengah hot ni, pandang la kalau nak mata tu buta!

            “Luna, enough, jom balik.” Ajak lelaki yang menemani Luna. Takut kot dengan Amri yang tinggi lagi tough ni.

            Luna menghentak kaki tak puas hati. Macam tak cukup akai je nengoknya. Kesian...

            “Jom!” ajak Suraya tiba-tiba. Marah ada, rasa sedih ada, semua rasalah... kecuali yang indah-indah. First time dia hadapi benda macam ni... apa yang perlu dia buat?

            “Sayang... jangan percaya cakap dia... Please makan. Dari petang tadi Suraya tak makankan?”tanya Amri penuh kasih. Tangan memegang erat lengan si isteri. Takut lari.

            “Please. Akak nak balik.” Eh... bahasakan diri akak pulak. Marah sungguhlah tu. Amri mengeluh perlahan. Okay...

            “Fine. Jom balik.” Mereka meninggalkan restoran itu tanpa menjamah sebarang makanan pun. Sentap punya pasal. Siapa tak sentap? *kalau aku le... aku simbah je muka hantu gedik tu*

            -

            Sehari suntuk Suraya tak bercakap dengan Amri. Depan anak-anak pun dia bolayan aja si Amri ni. Memang marah tahap impak maksima ni.

            “Sayang...” panggil Amri. Tetapi Suraya buat pekak.

            “Hm... nanti dah sejuk kita bincang.” Kata Amri sebelum berlalu pergi.

            Suraya terduduk di bangku. Rasa bersalah sangat. Selama ni kalau suami dia nak ke mana-mana mesti dia salam dan cium tangan suaminya. Tapi... entahlah hari ni keras betul hati dia.

            -

            “Kamu ni kenapa Su? Emak tengok sehari dua ni macam ada masalah aja. Selalunya kalau kamu balik kerja pukul 5 tu memang muncul nak ambik anak je. Dua hari ni.... lama pula kamu melepak rumah emak.” Bising Puan Masnah. Pelik. Apa kena anak perempuannya itu? Gaduh dengan menantunya ke?

            “Ala... kenapa? Tak boleh ke? Tak pelah macam tu. Su bawak anak-anak balik dulu.” Sentap lagi... Puan Masnah menggeleng kepala. Awat anaknya ni? Pregnant lagi ka?

            “Mak tak kata pun tak boleh. Duduk la... bukan rumah orang lain pun. Cuma mak risau. Kamu bergaduh dengan Amri ke?”tanya Puan Masnah tak puas hati. Gaya macam nak cari gaduh je. Tangan tu laju ye bergerak terayun-ayun.

            “Hm... tak ada apalah.” Perlahan saja suara Suraya macam nak nanges.

            “Cuba cerita. Mana tahu mak boleh tolong.” Kata Puan Masnah memujuk.

            “Mak.... macam mana dengan nasib Su dengan anak-anak, kalau lepas ni abang ceraikan Su?”tanya Suraya teresak-esak. Anak-anaknya yang leka bermain terus menangis sama. Sedih tengok sang ibu menangis.

            “Lah... kenapa ni? Cuba cerita dari awal...” pinta Puan Masnah bahu anak diusap lembut. Suraya pun ceritalah apa yang terjadi.

            -

            “Hm... Su yakin ke Amri suka perempuan tu? Melalui apa yang mak dengar Amri macam tak suka je dengan perempuan tu...” kata Puan Masnah musykil. Suraya mencebik.

            “Memang lah marah dah terbongkar rahsia dia!” marah Suraya. Rasa nak hempuk-hempuk je Amri dengan Luna tu!

            “Isy... mak tak percaya. Cuba bincang balik dengan Amri. Mungkin ni salah faham je...” kata Puan Masnah menyakinkan si anak. Suraya mengangguk kosong. Karang kalau tak setuju akibatnya kepalanya benjol.

-

            “Sayang... Luna dengan abang tak ada apa-apa!” terang Amri buat 10 kalinya.

            “Eleh... tipu. Taulah Su ni tak secantik dia... tak semuda dia...” sayu betul suara si Suraya ni. Nasib baik anak-anak tak ada, untunglah emak suruh tinggalkan. Nak kasi chancelah tu nak berbaik kononnya. Kalau anak-anaknya ada tak ke meraunglah mereka bertiga bersama-sama.

            “Sayang abang ni dah sempurna. Suraya yang abang nikahi sudah cukup untuk melengkapi hidup abang, hidup seorang Muhammad Amri!” kata Amri bersungguh-sungguh.

            “Tipu! Tipu! Tipu!” jerit Suraya macam histeria. Aci tak kalau Amri rasa nak hempuk bini dia? Buat perangai macam budak kecik, hentak-hentak kaki, jerit-jerit.

            “Please sayang jangan macam ni!” pujuk Amri.

            “Tak nak! Pergi je dekat perempuan tu!” marah Suraya. Mulut membebel marah.

            Ada jugak yang kena cium ni kang! Kata Amri dalam hati.

            “Tak percaya kan.... ni dengar ni!” telefon di dail.

            “Assalamualaikum, Zul aku nak tanya ni. Kau jawab jujur tau!” kata Amri tegas. Telefon yang dipasang Loudspeaker itu didengari Suraya dengan linangan air mata. Tahu pun diam.

            “Waalaikumusalam., boleh je bro. Apa?”tanya Zul.

            “Luna si hantu gedik tu suka akukan?”tanya Amri.

            “Haah, dia tukan miang. Mamat single macam aku tak nak pulak. Nak dekat laki orang jugak...” balas Zul seakan merungut.

            “Aku layan dia tak?”tanya Amri. Berdebar pula dada menunggu jawapan Zul ni.

            “Tak la... gila apa? Banyak kali rasanya kau nak sumbat kasut kau dalam mulut miang dia tu hahaha!” ketawa Zul sekuat hati.

            “Okay. Thanks. Assalamualaikum.” Kata Amri seraya mematikan panggilan. Suraya terpaku.

            “Sekarang dah percaya?”tanya Amri sambil mendekati isterinya.

            “Hm...”balas Suraya malu. Dah tua bangka buat perangai tak semegah.

            “Sorry...” kata Suraya perlahan. Amri tersenyum. Tangan isteri dicapai, lalu dikucup kasih.

            “Sayang tahu... sayanglah satu-satunya. Kau terukir indah buat ku dari-Nya.” Kata Amri romantis.

            “Ye... maaf. Su janji tak cemburu. Apa-apa pun Su percayakan abang.” Kata Suraya dengan muka merahnya.

-

            Rumah tangga mana tak dilanda badai? Lagi-lagi buat Amri yang muda 10 tahun dari Su. Godaan banyak, bukan setakat di universiti di luar, di mana-mana jelah ada je yang menggatal.

            Cuma dengan kesefahaman dan kepercayaan barulah rumah tangga dapat bertahan. Walaupun hal ni terjadi, tapikan takdir mereka terukir indah... Alhamdulillah, kasih dan kepercayaan Suraya makin kuat. Semoga mereka semakin kuat meneruskan hidup mereka. Ehem... rasanya fenomena Amri dengan Suraya ni dah normal ke belum??? >_<

          -Kalau habis macam ni puas hati x???-

1 comment:

  1. wowowow~~

    tag!
    http://xennov.blogspot.com/2015/02/liebster-award.html

    ReplyDelete

Dah baca Harap KOMEN Boleh bantu Asyu :)