SELAMAT MEMBACA... RAJIN-RAJIN LA TINGGAL KOMEN...

kawan2 sporting..

Google+ Followers

Monday, 16 February 2015

Terukir Indah sebuah cerpen

Assalamualaikum.

bismillahirahmanirahim

Apa Khabar. he he he... Yeay!!! cuti!!! dah!!! Start!!!

Sebenarnyakan... dalam Asyu tak masukkan entri baru... Asyu adalah up cerpen pendak tahap gaban kat FB.... oleh sebab itu... Asyu rasa tak adil pulak pada korang yang tak ada FB ni... So Asyu upkan cerita ni kat sini jugak.

Cerita ni simple, tak de konflik berat, orang kata sweet2 gitu je.. ha...
tapi bolehlah nak bacakan.... 

Dekat FB ada yang minta sambungan.... rasa macam nak sambung. Tapi kalau nak sambung gitu susah sikit kot. Yelah cerita ni SPONTAN. Maka kalau nak sambung kenalah SPONTAN jugak. Apa2 pun jom layan.

Kalau terasa diri tu rajin silalah komen ye readers2ku. Korang ni banyak benor yang pendiam punnnn


Terukir Indah

            “Ibu... boleh pinangkan Kak Su untuk Amri tak?”tanya Amri tiba-tiba. Puan Salmiah tersedak buah nangka. Biar betul anaknya ini. Baru sahaja tamat STPM, lepas tu tup-tup suruh pinang anak orang.

            “Muhammad Amri! Awatnya hang ni? Tetiba ja nak ibu pi pinang anak Kak Som tu?” marah Puan Salmiah. Terkeluar loghat utaranya.

            “Orang dah lama suka dekat Kak Su dari darjah satu lagi tau!” rungut Amri bila ibunya ada aura seakan-akan tak nak pergi meminang si pujaan hati.

            “Itu ibu memang tahu. Asyik-asyik kak Su, kak Su. Dari umur 5 tahun kamu asyik mengekor Kak Su kamu tu...” Puan Salmiah segera membasahkan tekak, terasa-rasa buah nangka itu masih terlekat ditekak. “ Tapi... tak pernah dibuat orang, anak baru habis sekolah lepas tu nak meminang anak dara orang.”

            Amri tayang muka sedih. Ibu... tahukah dikau? Hati ini sudah lama menanggung rasa  yang satu ni! Amboi... kecik-kecik dulu pun dah pandai jatuh cinta ke Amri? Melampau!

            “Ala bu... dari Amri buat hal tak elok baik ibu pi pinangkan kak Su tu...” kata Amri sambil buat muka nakal. Hai, seriau Puan Salmiah mendengarnya. Janganlah yang tidak-tidak. Ada juga yang makan tangan ni.

            “Kamu ni lain dari yang lain! Cuba normal sikit. Macam dalam tv ke novel ke...” kata Puan Salmiah sambil menyambung menyuap nangka kuning mengancam itu ke mulut. Fuh... hantu nangka betul ibu Amri ini.

            “Ibu! Cuba ibu dengar ni. Manusia normal pada dasarnya tak normal, istilah normal bukan terletak pada seseorang manusia itu tetapi dimata manusia-manusia yang memandang. Makin ramai manusia setuju dengan kelakuan seseorang manusia itu, maka secara automatik ianya menjadi normal. So... sekarang ni jom kita wujudkan satu fenomena. Ibu pergi pinangkan kak Su untuk Amri.” Kata Amri penuh yakin. Statement... fuh... syok sendiri je tu. Macam fenomena budak-budak sekolah berkahwin. Mula-mula terjadi habis pasangan pengantin itu dicemuh. Lama jugalah baru hal itu reda dan diterima umum.

            “Amboi ayat! Sementara nak tunggu normal tu ko jadi loqlaq la ye Amri?” marah Puan Salmiah. Ayat anaknya memang masuk akal. Tapi sebelum diterima masyarakat, tak ke mereka dicop tak betul?

            “Ibu... Amri cinta mati dekat Kak Su. Bertahun Amri pendam rasa ni. Tolonglah bu. Please for your only son... Amri janji akan jaga kak Su baik-baik. Pasal duit jangan risau. Actually Amri dah dapat kerja kat company uncle Joey. My saving pun banyak lagi. Adalah dalam 7 ribu lagi. So nak pergi meminang je dulu bu... please...” rayu Amri dengan mata bulat coklatnya. Haih...cair hati seorang ibu.

            “Okay. I will. Tapi ibu tak janji kak Su setuju.” Kata Puan Salmiah.

            “Thanks Ibu love you till Jannah!” pipi Puan Salmiah dikucup mesra. Puan Salmiah tersenyum. Haih... untunglah anak tunggal kalau tak mau dibiarkan saja permintaan anaknya itu. Senyum dibibir mati tatkala Amri sudah berlalu ke bilik. Mampu ke Suraya menerima Amri? Budak lagi Amri tu... baru 19 tahun Su dah 29. Hm...

-

            “Apa? Mak biar betul? Amri tu budak lagi Mak! Su ni dah nak andartu dah ni!” balas Su dengan muka masamnya. Puan Masnah tersenyum. Tau pun diri tu nak andartu, tak reti-reti nak kahwin ke Su oit?

            “So?” Amboi, speaking pula emak si Suraya ni!

            “So... macam mana Su nak terima?”tanya Su menahan marah. Poyo pulak emak aku malam-malam hari ni.

            “Terima je. Say i do, i accept! Su budak Amri tu dari dia kecil dia suka kat kamu. Bukannya kamu tu buta. Kamu suruh buat apa pun dia buat. Kamu suruh dia ponteng sekolah pun dia buat tahu!” kata-kata Puan Masnah membawa kepada kenangan kelakar mereka.

            ---

            “Amri sayang akak Su tak?”tanya Su. Dia balik cuti sem lusa dah nak balik uni dah. Tahun ini dia sudah berumur 21. Amri mengangguk laju.

            “Amri sayang sangat dengan kak Su. Kenapa?”tanya Amri kembali. Kaki menguis pasir. Malu pula bermain kata ni.

            “Hm... Amri jangan pergi sekolah esok. Temankan akak. Lusa akak nak balik uni dah.” Balas Su dengan suara sedih.

            “Okay untuk akak apa pun boleh!” jawab Amri confident.

            Hari esok pun tiba. Amri pagi-pagi dah keluar. Ibu dan abahnya tak perasan dia memonteng. Sangkanya pergi sekolahlah.

            Punyalah happy mereka berdua. Pergilah port mereka berdua, sungai yang terletak berhampiran rumah tok Amri. Tak adalah jauh mana, kampung sebelah sahaja. Nasib tak baik...

            “Muhammad Amri! Astagfirullahalazim!!! Balik kau sekarang!” jerkah abahnya. Amri dah kecut perut.

            Su menyorok dibelakang anak kecil itu. Kecil-kecil pun tinggi okay, sama tinggi dengan Su ni. Oh... maksudnya Su ni pendek orangnya.

            Amri pun bukan main lagi, dia berdiri gah depan Su kiranya jadi herolah. Akibatnya sepanjang perjalanan balik ke rumah dia kena tarik telinga. Su tahan gelak je.

            ---

            Su tergelak mengenangkan kenangan itu. Dialah yang nakal, tau budak tu suka tahap impak maksima dekat dia boleh dia suruh budak tu memonteng. Tertangkap pulak tu.

            “Gelak-gelak, setuju jelah Su oit!” kata Puan Masnah yang menangkap gelagat Suraya.

            “Hm... Su tak tahulah bu. Dia... muda sangat.” Kata Suraya. Pening memikirkannya.

            “Ibu bagi seminggu saja. Lepas tu pandai-pandailah kamu beri jawapan.” Kata Puan Masnah sebelum masuk bilik.

            Suraya termangu seorang diri di ruang tamu. Mampu ke dia? Jadi seorang isteri, kawan pada masa yang sama kakak? Suraya pening, dia suka pada Amri seperti Amri sukakan dia.

-

            “Akak, kenapa kak Su tak beri jawapan lagi?”tanya Amri. Nak gugur jantung Su menahan terkejut dihati. Budak nikan, tahulah dah tak sabar, tapi janganlah main serbu je.

            “Er... er...” hadui, soalan pun sedap sungguh! Apa yang dia nak jawab, hati dah beri jawapan... tapi... otak ni?

            “Hm... akak salah ke Amri cintakan akak? Nak kahwin dengan akak?” sentap pula budak Amri ni.

            “Er...”

            “Amri cintakan akak dari kecil, perasaan tu Amri pendam sampailah sekarang. Mungkin akak anggap Amri ni sekadar adik, tapi Amri anggap Akak lebih dari seorang kakak. Mungkin panggilan kakak itu membataskan perasaan Amri. Tapi selagi akak tak setuju selagi tu Amri akan panggil kak Su sebagai kakak.”kata Amri penuh emosi. Terkesima Suraya mendengarnya.

            “Amri, please give me time.” Dia pun tak anggap Amri ni adik. Perasaan tu dah lama berubah saat umurnya 25 tahun. Masa dia pulang kali itu, terasa ada perasaan lain wujud saat Amri mendekati dirinya.

            “Okay. Amri balik dulu. Assalamualaikum.” Perlahan Amri meninggalkan perkarangan rumah Suraya.

-

            “Mak.... Su setuju.” Kata Suraya selepas cukup seminggu. Memang muktamad. Akhirnya otak dan hati seiring.

            “Betul ni? Muktamad? Tak nak pilihan lain? Muktahir?” amboi emak, tahulah berkenan dengan Dato’ Jalalludin Hasan (betul ke ejaan? Hentam sajalahhh) masa rancangan dia tu, apa ke tajuknya, Do You Want To Be A Milionaire.

            “Betul, muktamad, don’t want, muktahir.” Jawab Suraya yakin.

            “Okay nanti mak inform ibu Amri.” Kata Puan Masnah. Dia menyembunyikan senyum. Oh yeah!!!

            “Okay.” Suraya tersenyum membayangkan gelagat Amri. Mesti tak boleh nak tidur malam ni.

            Tak sampai sepuluh minit, telefon Suraya berdering. Confirm Amri yang call.

            “Assalamualaikum.” Kan dah kata, Amri yang call.

            “Waalaikumusalam. Ehem, napa call?”tanya Suraya mengusik.

            “Hm... salah ke nak call bakal isteri sendiri?” tanya Amri sambil menekankan perkataan ‘bakal isteri’.

            “Erk... ta... tak salah.” Tergagap pula Suraya. Haih, segannya. Selalu dibuli-buli Amri tu. Kali ni terus hilang kata.

            “Hm... Suraya...” lembut betul suara Amri malam ni. Buat Suraya cair. First time mendengar Amri menyebut namanya sahaja buat jantungnya nak luruh.

            “Hm... y.. ye?”sahut Suraya cukup perlahan. Mereka berdua berdiam. Lama. Hanya kedengaran hembusan masing-masing.

            “I love you.” Tup! Rasa nak pengsan.

            Terduduk Suraya atas permaidani biliknya.

            “I know you love me too.” Kata Amri lagi.

            “Okay got to go. Bye sayang. Assalamualaikum. Will miss you my future.” Kata Amri romantis. Homai, aci tak Suraya nak pengsan? Kenapa Amri yang dia kenal boleh jadi seromantis ini?

            “Who are you?”tanya Suraya pada telefon yang sudah sepi itu.

            “Where the litle Amri?” soal Suraya lagi. Jantung yang terasa dah melebihi speed limit dengutannya, cuba ditenangkan.

            “Aku... aku rasa aku dah jatuh berkali-kali cinta dengan Amri yang satu ni.” Bisik Suraya pada dirinya sendiri.

            -

            “Mak betul ke tindakan Su ni? Amri tu baru habis STPM, dah kena galas tanggungjawab yang berat ni.” Kata Suraya yang kalut. Puan Masnah lagilah kalut. Janganlah anaknya buat hal pada saat-saat akhir ini.

            “Su, su yakin dengan takdir? Percaya dengan takdir Illahi?”tanya Puan Masnah. Suraya mengangguk.

            “Kalau tertulis Amri dan Suraya akan bersama, jangan risau. InsyaAllah Amri tu tak selemah yang Suraya sangkakan.” Kata Puan Masnah lagi.

            Suraya menghembuskan nafasnya. Insya-Allah, dengan janji-Nya dia dan Amri akan baik-baik sahaja.

-

            Dengan sekali akad sahaja Nurul Suraya telah menjadi milik Muhammad Amri. Macam tak percaya, macam mimpi...

            “Sayang, dah habis mimpi? Ni realiti tak payah tengok abang tak berkelip-kelip, semua dah menengok ni. Meh tangan, nak sarung cincin.” Kata-kata Amri mengejutkan Suraya dari terus menjadi patung cendana di masjid itu.

            “So.. sorry... erk.. a.. abang.” Janggal. Pelik nak memanggil Amri yang muda 10 tahun darinya abang.

            Cincin berhias permata itu disarung ke tangan Suraya. Cantik, dia tak tahu mengenai cincin ini. Lagipun sebelum bernikah ini dia sibuk menyelesaikan kerjanya maklumlah akauntan. Dah siap barulah boleh ambik cuti. Lama jugalah dia ambik cuti, dua minggu lamanya.

            Tangan Amri dicapai lalu dikucup. Pelik lagi. Dulu semasa dia kecil, Amri yang setia menyalami tangannya, mencium tangannya. Kini giliran dia menyalami dan mencium tangan itu.

            Dahi Suraya dikucup lembut. Kasih sayang tertumpah buat masa depannya ini.

            “Thanks my love, because accept me. Abang tahu abang banyak kekurangan. Semoga Suraya mampu menutupi dan melengkapi kelemahan abang ni.” Kata Amri lembut, cukup perlahan hanya mampu didengari Suraya.

            Air mata Suraya menitis perlahan. Segera Amri menyekanya.

            “Air mata ni, kalau boleh abang nak sayang simpan untuk yang indah-indah sahaja.” Kata Amri lagi.

            Amri membuka mulut mahu mengatakan sesuatu. Suraya pantas meletakkan tangan dibibir suaminya.

            “No... no a word anymore. Manis sangat kata-kata abang tu. I don’t know you’re this romantic.” Kata Suraya tersipu-sipu malu. Saat ini terasa dia yang muda dan Amri yang tua. Sungguh karisma Amri sebagai seorang suami saat terpancar.

            “I can be more.” Kata Amri dengan senyuman manisnya.

            “Kamu berdua... jangan nak lama benar, majlis kat rumah tu kena jalan jugak. Cepat!” jerit Abah dari luar. Baru sedar hanya mereka berdua sahaja dalam masjid ini.

            Dua-dua tersenyum malu. Dengan beriringan dan berpegangan tangan mereka melangkah keluar.

-

            “Abang! Tolong!” pinta Suraya dengan senyuman manisnya. Zip baju kurung itu tidak dapat dicapai. Maklumlah terlebih gebu, mana tak gebu, sampai dua orang dalam rahimnya.

            “Haih, kesian sayang abang ni. Baby-baby ayah ni... duduk diam-diam tau. Hari ini emak nak berjalan dengan ayah... kasi chan sikit ye..” ada ke kata gitu dengan anak. Terasa nak ketuk sahaja kepala suaminya. Nasib suami.

            “Abang ni. Apa ke kata gitu.” Kata Suraya manja. Amri ketawa kecil.

            “Okay sorry my dear. Jom.” Kata Amri sambil memimpin tangan sang isteri yang dicintai.

            -

            “Amri ini isteri you ke? Kenapa nampak muda, kata tua dari you?”tanya kawan sepejabat Amri. Hari ini mereka ada majlis.

            “Hah, itulah dia... rahsianya. Hahaha.” Gurau Amri. Suraya menepuk lembut lengan suaminya itu.

            “Kongsilah sikit. Jangan kedekut.” Kata Kawannya itu.

            “Tak ada specialnya. Takdir Allah, walaupun my love ni tua dari I tapi nampak muda. Malah rasanya i pulak yang nampak tua. Dan... isteri i lah yang melengkapi kekurangan dan melengkapi hidup I. Terasa... macam takdir ini...” Amri kehilangan kata.

            “Takdir ini... terukir indah.” Sambung Suraya.

            “Yes. Terukir indah. Thats the word.” Tangan si isteri dikucup kasih. Semoga takdir mereka akan terus terukir indah.

3 comments:

  1. Salam kenal...

    Memang best giler cerpen ni. Tak bosan. Dari ayat pertama dah rasa best dah.

    ReplyDelete
  2. Salam kenal...

    Memang best giler cerpen ni. Tak bosan. Dari ayat pertama dah rasa best dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga ^_^ Terima kasih sudi baca dan komen :D

      Delete

Dah baca Harap KOMEN Boleh bantu Asyu :)